Quantcast
THE STREAM

Γαλλία: Έδαφος κερδίζει στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν

Δεν είναι απίθανη η εκλογή της ακροδεξιάς υποψηφίου, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, μετά τη νίκη Trump στις ΗΠΑ


THE NEWSROOM · 20 Νοεμβρίου 2016

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνει πως η Μαρίν Λεπέν κερδίζει έδαφος ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το Μάιο του 2017: η ψαλίδα άνοιξε στις 8 μονάδες σε σενάριο με ενδεχόμενο αντίπαλο σε δεύτερο γύρο Νικολά Σαρκοζί για την ακροδεξιά υποψήφια, με την ίδια να συγκεντρώνει το ποσοστό του 29% και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να φτάνει στο 21%. Σε αντίστοιχο σενάριο, δε, με αντίπαλο το Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Κόμματος της Αριστεράς η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου κέρδισε κατά 15 μονάδες.

marine-le-pen-afp

Κώδωνες κινδύνου ηχούν, λοιπόν, για άλλη μια φορά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, πιο έντονα αυτή τη φορά, μάλιστα, μετά τη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δείχνοντας πως ο λαϊκισμός και οι ακροδεξιές φωνές βρίσκουν εύφορο έδαφος περισσότερο από ποτέ στα ακροατήρια των ψηφοφόρων.

_87171050_lepen_trump976afp

Ο Γάλλος φιλόσοφος Bernard-Henri Levy σχολίασε σχετικώς στον Telegraph:

Αν η εκλογή Trump ήταν δυνατή, τότε τα πάντα είναι δυνατά. Ως προς τη Λεπέν, δε φαντάζει τόσο πιθανό να κερδίσει, αλλά δεν παύει να είναι δυνατό και αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους στην πολιτική και κεντράρουν, αντί αυτού, στις προσωπικότητες. Οι άνθρωποι ακούνε όλο και λιγότερο την πολιτική και δείχνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο στο αν ένας υποψήφιος λέει την αλήθεια ή όχι. Ενδιαφέρονται περισσότερο για την παράσταση, για τη θεατρική ποιότητα αυτού που λέγεται και όχι για το αν είναι αληθές ή όχι. Και, όπως ξέρουμε, ένας φασίστας μπορεί να δώσει πολύ καλές παραστάσεις.

Όλα αυτά εν αναμονή της ανάδειξης του εκλεκτού των Συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές του Μάη, όπου διαγωνίζονται εφτά υποψήφιοι, με τους δυο πρώτους να πηγαίνουν σε έναν δεύτερο τελικό γύρο μετά από μια βδομάδα.

humeur_606

Η Μαρίν Λεπέν διαδέχτηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου το 2011, προσπαθώντας να πάρει αποστάσεις από τον ακραίο αντισημιτικό του λόγο, εξακολουθώντας, όμως, να βάλλει εναντίον των μεταναστών και των προσφυγικών ροών, κρατώντας μια σκληρά εθνικιστική ρητορική, όπως έκανε και στον πρόσφατο σχολιασμό της για τις Αμερικανικές εκλογές στο BBC (με διαδηλωτές της κίνησης United Against Fascism να βρίσκονται την ίδια ώρα έξω απ’ το κτίριο).

Η Μαρίν Λεπέν είχε αναδειχθεί τρίτη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας 17,9%, πίσω από το Νικολά Σαρκοζί (27,2%) και το νικητή Φρανσουά Ολάντ των Σοσιαλιστών (28,6%), του οποίου η δημοτικότητα φθίνει δραματικά.

3127416472

Αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει, τελικά, κεντροδεξιός υποψήφιος ο οποίος θα καταφέρει να κερδίσει στο Γαλλικό Αρμαγεδδώνα την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, δεν παύουν, όμως, να ανησυχούν με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Best of internet