Quantcast
THE STREAM

Και επίσημα Πλανητάρχης ο Ντόναλντ Τραμπ

Έφτασε τους 270 εκλέκτορες ο Βαψομαλλιάς και είναι ο μέγας νικητής των αμερικάνικων εκλογών


THE NEWSROOM · 9 Νοεμβρίου 2016

nbc-fires-donald-trump-after-he-calls-mexicans-rapists-and-drug-runners

 

Οριστικά πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κέρδισε και το Ουισκονσιν. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατάφερε βαρύ πλήγμα στην Κλίντον κερδίζοντας στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, δύο Πολιτείες κρίσιμης σημασίας, που του εξασφάλισαν 44 εκλέκτορες. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικράτησε και στην Πενσιλβάνια, εξασφαλίζοντας τις 20 εκλεκτορικές ψήφους αυτής της Πολιτείας. Η Κλίντον θεωρούσε την Πολιτεία αυτή το «τείχος προστασίας της» και μίλησε σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Δευτέρας. Οι Δημοκρατικοί είχαν εξάλλου οργανώσει το συνέδριό της στην πόλη.

 

Οι Αντιδράσεις της Ευρώπης

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου». Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

 

Από την άλλη μεριά στην Αγγλία, το βιογραφικό του ετοιμάζει ο πρώην αρχηγός του αντιευρωπαϊκού UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δήλωσε πως με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, είναι πρόθυμος να δεχθεί μια θέση εργασίας από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραλληλίζοντας την εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ με αυτή του Brexit, ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε έτοιμος να εργαστεί για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο ως ο… Ευρωπαϊκός Πρέσβης του!

Σε tweet του, ο Βρετανός πολιτικός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μεγαλύτερη από το Brexit. Ο Νάιτζελ Φάρατζ ανέφερε πως φαίνεται ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα έχουν σημειωθεί δύο πολιτικές επαναστάσεις.

 

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν ήταν η πρώτη που έστειλε συγχαρητήρια στον «πρόεδρο» Τραμπ πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών των ΗΠΑ. Με ανάρτησή της στο Twitter η Λεπέν όχι μόνο συνεχάρη τον Τραμπ αλλά και τον «ελεύθερο αμερικάνικο λαό!».

Η ανάρτησή της στο Twitter έχει ως εξής:

«Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό!»

Best of internet