Quantcast
THE STREAM

Wikileaks: Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για να υπογράψει ο Τσίπρας το 2015 ζήτησε η πλευρά Ομπάμα (PHOTO)

Ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει τη μεσολάβηση του Μπιλ Κλίντον για να υπογραφεί το 3ο Μνημόνιο


THE NEWSROOM · 13 Οκτωβρίου 2016

Αναφορά σε δικά μας γεγονότα περιλαμβάνει η τελευταία διαρροή των γνωστών Wikileaks. Μέσα στα πολλά e-mail που διέρρευσε το site, υπάρχει κι ένα mail στο οποίο ζητείται από το σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Ποντέστα (ο οποίος είχε διατελέσει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου όταν πρόεδρος ήταν ο Μπιλ Κλίντον) να μεσολαβήσει σαν κονέ με τον Κλίντον για να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα να τα βρει με την Ευρωζώνη την τεταμένη περίοδο του καλοκαιριού του 2015. Δηλαδή, να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρονολογείται τις μέρες μετά το δημοψήφισμα (10 Ιουλίου 2015) και το e-mail είχε σταλεί προς το γραφείο του Κλίντον, με το οποίο ο Ποντέστα βολιδοσκόπησε τον πρώην πρόεδρο για το αν θα δεχόταν να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί συμφωνία – μνημόνιο με την Ευρωζώνη. Ο Κλίντον φαίνεται να δέχτηκε, και ζήτησε περισσότερη ενημέρωση, ενώ ρώτησε για το αν θα υπάρξουν αντίστοιχες ενέργειες προς την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανικής κυβέρνησης.

H ερώτηση του Ποντέστα είχε ως εξής:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ»

Eνώ η πλευρά Κλίντον απάντησε:

«Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Το ίδιο το e-mail είναι αυτό:

wiki_podesta_clinton.png

Σύμφωνα με άλλο e-mail δύο ημέρες μετά (12 Ιουλίου) επιβεβαιώνεται πως ο Κλίντον δεν κατάφερε τελικά να μιλήσει με τον Τσίπρα, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ απασχολημένος με την επικοινωνία του με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Ο Τζον Ποντέστα αυτή τη στιγμή είναι ο επιτελάρχης της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον. Mπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το e-mail εδώ.

(πηγή)

 

 

 

Best of internet