Quantcast
THE STREAM

2/3 ηλεκτρικά λεωφορεία της Αθήνας δεν κυκλοφορούν λόγω έλλειψης φορτιστών

ΤΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ


THE NEWSROOM · 24 Μαΐου 2024

Μια τελείως ελληνικού τύπου σχεδιαστική γιωτιά έχει γίνει με τα ηλεκτρικά λεωφορεία της Αθήνας, τα οποία πολύ πρόσφατα μπήκαν στην κυκλοφορία. Οι συγκοινωνίες της πρωτεύουσας απέκτησαν πρόσφατα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής εταιρείας Yutong Bus. Όμως μέχρι στιγμής, μόνο το 1/3 χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά γιατί δεν υπάρχουν φορτιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr.

Καλά διαβάσατε αγαπητές φίλες και φίλοι, τα 94 από τα 140 (δηλαδή το 67,1%) δεν κινούνται γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές που είναι απαραίτητες για την επαναφόρτισή τους. Πιο συγκεκριμένα, ως τώρα υπάρχουν 10 -12 φορτιστές σε 5 αμαξοστάσια (Ρέντη, Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Αττικής, Ρουφ και ένα εφεδρικό στην Ανθούσα), οι οποίοι δεν αρκούν για να κινούνται και τα 140 μαζί (τυχαίο νούμερο άραγε το 140;). Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το σχέδιο ήταν να βγουν σε κυκλοφορία όλα μαζί.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η φραγή που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στη σχετική σύμβαση με την εταιρεία ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ που είχε αναλάβει τις υποδομές φόρτισης, οπότε υπήρξε καθυστέρηση δύο μηνών. Εντέλει και μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), η σύμβαση υπογράφηκε κανονικά. Με βάση αυτή, προβλέπεται να υπάρχουν συνολικά 70 φορτιστές ισχύος 90KW στα τέσσερα αμαξοστάσια του οργανισμού (μείον η Ανθούσα). Ο στόχος είναι μέχρι το 2027 να κυκλοφορούν στην Αθήνα 1500 ηλεκτρικά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΣΥ αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα στην χρήση των ηλεκτρικών λεωφορείων επειδή δεν υπάρχουν φορτιστές – άμα θέλετε τους πιστεύετε. Ισχυρίζονται ότι ως τον Ιούνιο μπορεί να δούμε στους δρόμους και τα 140 λεωφορεία. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πηγές δήλωσαν στο Capital ότι τα λεωφορεία σιγά σιγά θα γίνουν περισσότερα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν μπει όλα. Στην δε Θεσσαλονίκη, στις αρχές της βδομάδα κυκλοφόρησαν τα πρώτα 7 ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ (από τα 140 συνολικά). Σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο ζήτημα των φορτιστών (αλλά όχι όντως καλά).

Όλοι δεν το έχουμε πάθει να ξεχάσουμε τον φορτιστή μας σπίτι;

Best of internet