Quantcast
THE STREAM

Ρόδος: Όταν ο ελληνικός τουρισμός λάνσαρε τον πρώτο υποβρύχιο σερβιτόρο

Η σπουδαιότερη βιομηχανία της Ελλάδας δε σταματάει να δημιουργεί νέες πατέντες


THE NEWSROOM · 3 Ιουλίου 2023

Αν μη τι αλλο, ο ελληνικός τουρισμός δε σταματάει να παράγει καινοτομία. Μετά τους σερβιτόρους που πάταγαν με γυμνά πόδια στην καυτή άμμο by design, τώρα έχουμε και τον πρώτο αμφίβιο σερβιτόρο, ο οποίος σερβίρει πλωτά τραπεζάκια. Οι εικόνες αυτές μας έρχονται από γνωστό μπιτς μπαρ στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου και έγιναν viral μέσα στο Σαββατοκύριακο:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LANTZA (@lantzaergatiki)


Και προκάλεσαν και τα αντίστοιχα memes:

Αλλά και πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως το σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργου Χότζογλου:

 «Δηλαδή πρέπει να φοράμε στολή δύτη για να σερβίρουμε;

Πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα και ακόμη και αν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρακτική ο εργαζόμενος όταν πήγε να πιάσει δουλειά και να προσληφθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καθεστώς, ούτε και είναι φυσιολογικό όλο αυτό.»

Ο ίδιος τόνισε ότι και οι κατασκευές μέσα στη θάλασσα είναι παράνομες και άρα ότι το Λιμενικό πρέπει να αναλάβει δράση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, είχαν μπει πρόστιμα πριν λίγες βδομάδες (στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου), ενώ μπήκαν και νέα πρόστιμα για τις κατασκευές, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Με το περιστατικό ασχολήθηκε τόσο ο εισαγγελέας, όσο κι ο υπουργός Εργασίας πλέον Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Βέβαια, μόνο η δικαιοδοσία του δεύτερου απέφερε καρπούς, διότι οι κατασκευές είναι προφανώς παράνομες. Μετά τον έλεγχο του ΣΕΠΕ, ο οποίος φαίνεται να τα βρήκε όλα πόπα, ο Άδωνις είπε τα εξής:

«Στείλαμε κλιμάκιο που πήγε σε δύο ώρες και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει.»

Όμως, ένας εργατολόγος ανέφερε πως η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που προστατεύουν τον εργαζόμενο, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι από αυτή τη φαν πρακτική, όπως οι ώρες στο νερό και το σώμα του απορροφά πολύ υγρασία. Από την άλλη μπάντα, ο ιδιοκτήτης του μπιτσόμπαρου δήλωσε ότι οι σερβιτόροι σκοτώνονται μεταξύ για το ποιος θα πρωτοκολυμπήσει, τόσο για τη δροσιά όσο και τα tips. Δήλωσε επίσης ότι το βίντεο τραβήχτηκε από ανταγωνιστές (Αθηναίους, συγκεκριμένα), προκειμένου να του κάνουν ζημιά:

Και μέσα σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι του μπιτσόμπαρου εξέδωσαν ανακοίνωση που λένε ότι είναι πολύ κουλ με όλο αυτό. Το αν υπήρξε η οποιαδήποτε πίεση στο να βγει η ανακοίνωση, μόνο τα Νεφελίμ το ξέρουν:

«Δεν εργαζόμαστε με “συνθήκες μεσαίωνα” όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε “εκβιαζόμαστε” ούτε “εξαναγκαζόμαστε” να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Αντίθετα:

Το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε, στελεχώνεται από νέους ανθρώπους στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε.»

Μην ξαφνιαστείτε αν του χρόνου έχουν γίνει πλήρως υποβρύχιοι, με μάσκα και αναπνευστήρα.

 

Best of internet