Quantcast
THE STREAM

Το ChatGPT δίνει μάθημα στο ΑΠΘ, γράφει καλύτερα από όσο γράφαμε στο πανεπιστήμιο

Δεν είναι και πολύ δύσκολο αυτό, αλλά καταλάβατε τι εννοούμε


THE NEWSROOM · 7 Φεβρουαρίου 2023

Θα μας πείτε, τι πιο σύνηθες να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνέβη σε πείραμα που πραγματοποίησε ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής, Ιωάννης Πήτας, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA). Ο υπεύθυνος του πειράματος έβαλε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT  (με το όποιο ασχοληθήκαμε πρόσφατα) να δώσει εξετάσεις σαν σπουδαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το τυχερό μάθημα ήταν η Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στο Τμήμα Πληροφορικής.

Προς έκπληξη κανενός που έχει ασχοληθεί λίγο με τις δυνατότητες του προγράμματος, το πρόγραμμα πέρασε την εξέταση με πολύ καλή βαθμολογία (8 στα 10). Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πήττας:

«Υποβάλαμε ερωτήματα στο ChatGPT και πήραμε τις απαντήσεις. Με εξαίρεση κάποιες αστοχίες, ο αλγόριθμος τα πήγε πολύ καλά. Θα τον βαθμολογούσα με 8 στα 10. Ορισμένα μάλλον εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι το ChatGPT μπορεί να μιμηθεί αρκετά καλά μαθηματικούς συλλογισμούς, π.χ. σε 2D συστήματα, μετασχηματισμούς z και Fourier και μιγαδικούς αριθμούς.

Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει αρκετά καλά τις ιδιότητες φυσικών φαινομένων με κάποια “συλλογιστική” -με ή χωρίς εισαγωγικά- κάτι που υπερβαίνει μια επιτυχημένη κλασική σύνθεση κειμένου. Το ChatGPT μπορεί ακόμα να παρέχει λύσεις προγραμματισμού, π.χ. για τον υπολογισμό του αριθμητικού μέσου και της εξόδου του φίλτρου κινούμενου μέσου όρου σε Python.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ίδιο μοντέλο της αμερικανικής OpenAI, πέρασε (χωρίς να σκίσει, C+ πήρε οκ;) τις τελικές εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Για να το κάνει αυτό, απάντησε 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 θέματα σύνθεσης από το συνταγματικό δίκαιο έως τη φορολογία και τις αδικοπραξίες με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Άμα αρχίσει να κάνει και καταλήψεις, θα ξέρουμε ότι έχει αποκτήσει νοημοσύνη σαν του ανθρώπου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Best of internet