Quantcast
THE STREAM

Πέθανε ο κάποτε βασιλιάς Κοκός, οριστικά λιγότερο γαλάζιο πια το ελληνικό αίμα

Τι μας έμεινε από το The Crown αλλά για ανθρώπους που πάνε σε χουντογλέντια


THE NEWSROOM · 11 Ιανουαρίου 2023

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική (ας πούμε) βασιλική δυναστεία ποτέ δε μπορούσε να ικανοποιήσει τους φαν του είδους. Στους εκατομμύρια φανς του αγγλικού στέμματος αντιστοιχούν περίπου 500 μερακλήδες βασιλόφρονες σε όλη την Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος είναι εδώ δεκαετίες γνωστός ως Κοκός και δεν κατάφερε να κάνει ποτέ rebrand σε κάτι πιο κουλ (πχ κοκάκιας έκπτωτος εμιγκρές βασιλιάς που μπορεί να πει φοβερές ιστορίες στο μπαρ του καζίνο στο Μόντε Κάρλο). Όσο για τα ονόματα τα ονόματα των πριγκήπων/πριγκηπισσών, εκτός από τη μάνα τους κανείς δεν τα θυμάται.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ήταν ο έκπτωτος βασιλιάς μας, αυτόν αποχαιρετούμε σήμερα. Από βασιλεία αυτή καθαυτή, ο Κωνσταντίνος δεν πρόλαβε και πολλά:

Δεν πρόλαβε και λίγα όμως. Στα 3,5 περίπου χρόνια του στο θρόνο, ο Κοκός κατάφερε να είναι καταλύτης για την Αποστασία, τα Ιουλιανά και την αποσταθεροποίηση που αυτά έφεραν, όταν το 1965 ώθησε τον Γεώργιο Παπανδρέου σε παραίτηση. Η επιδίωξη του ήταν να συνεχίσει το Παλάτι να ασκεί την σκιώδη αλλά μεγάλη επιρροή που είχε στην πολιτική ζωή της χώρας μετά τον Εμφύλιο – την περίοδο που η μανούλα του η Φρειδερίκη έγινε γνωστή ως «Φρίκη» (μεταξύ άλλων με ρόλο και στη δολοφονία του Λαμπράκη). Δύο χρόνια μετά ήρθε η Δικτατορία και ο νεαρός βασιλιάς κατάφερε να μην κάνει τίποτα απολύτως για να την εμποδίσει, εκτός από το να φωτογραφηθεί λίγο grumpy με τους Συνταγματάρχες, τους οποίους κατά τα άλλα αναγνώρισε κανονικά.

Η αγαπημένη συνύπαρξη με τους χουντικούς συνεχίστηκε κανονικά τους πρώτους μήνες του 1967. Τα πράγματα χάλασαν με το αποτυχημένο κίνημα/πραξικόπημα του Δεκεμβρίου του 1967, όπου φάνηκε η επιρροή του Κωνσταντίνου στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν πιάνει μία μπροστά σε αυτή των χουντικών. Μετά από αυτό, ο Κοκός μάζεψε το σόι του και έφυγε για το εξωτερικό – πριν τα καταφέρει, η πλευρά της δικτατορίας τον κορόιδευε ότι κρύβεται από χωριό σε χωριό.

Μεταγενέστερα προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι έκανε κάποιου είδους αντίσταση από το εξωτερικό για να πέσει η Χούντα, αλλά οι σχετικές έρευνες ιστορικών και δημοσιογράφων δείχνουν ότι ο βασιλεύς συνέχισε να ξερογλείφεται με τους συνταγματάρχες. Όπως φαίνεται να είχε πει στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ:

«Δεν είχε καμιά ψευδαίσθηση ότι οι περισσότεροι έντονοι επικριτές του Παπαδόπουλου και του καθεστώτος ήσαν και δικοί του εχθροί και ότι θα του επιτίθεντο με την ίδια μανία αν επέστρεφε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επέστρεφε.»

Για να πούμε και του Κοκού το δίκιο, κάτι είχε πιάσει από την αλήθεια και φάνηκε με το που έπεσε η Χούντα. Το δημοψήφισμα που έγινε τον Δεκέμβριο του 1974 και με φόντο τη δυσαρέσκεια χρόνων για τις παλατιανές ίντριγκες, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αβασίλευτη δημοκρατία. Ας μας συγχωρέσει η φαμίλια των Γλύξμπουργκ, δεν είμαστε αρκετά κλασάτη χώρα για να έχουμε Βασιλιά, Βασίλισσα, ανάκτορα, κυνήγι αλεπούς και γαλαζοαίματο ξεκατίνιασμα τύπου Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ.

Ας αναφερθεί εδώ ότι ο Καραμανλής Sr. φέρεται να έκανε τότε μια τελείως Σέρσεϊ Λάνιστερ δήλωση για τον πρώην μονάρχη που ξαφνικά δεν ήταν ούτε νομάρχης:

«Ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους.»

Sic transit gloria mundi λοιπόν για τον (ούτως ή άλλως πρακτικά συνταξιοδοτημένο με το ζόρι από το 1967) βασιλιά. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι η ζωή του έγινε δυσβάστακτη κι ότι μέχρι το 1990 τον είδαμε να κόβει ζαμπόν σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Έχοντας κονέ εντός κι εκτός διευρυμένης οικογένειας (ποιος θα προέβλεπε ποτέ ότι η διεθνής αιμομιξία είναι δίκτυ ασφαλείας), γαλαζοαίματα λεφτά στη μπάνκα κι ένα έξτρα δωράκι που ήταν η αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τα ανάκτορα στο Τατόι, ο Κωνσταντίνος συνέχισε να περιφέρεται χαλαρός στο διεθνές τζετ σετ.

Ας πούμε βέβαια εδώ ότι η όλη ιστορία με την περιουσία των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα (που πιθανώς να περιείχε και αρχαιολογικά κειμήλια) είναι αρκετά ζουμερά βρώμικη ώστε να γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix. Σε κάθε περίπτωση, μια χαρά άνετοι ήταν, δεν χρειάστηκε να πάει στο δάσος να κόψει ξύλα για να τα κάψουν στη σόμπα να ζεσταθούν.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν χτες το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2023. Έχοντας ξαποστείλει δύο φορές τον Covid, ο Κωνσταντίνος πέθανε σε ηλικία 82 χρονών. Μετά από μια σύντομη συζήτηση, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δε θα κηδευτεί όπως έζησε, δηλαδή δημοσία δαπάνη, αλλά θα ταφεί στο Τατόι. Από την κυβερνητική πλευρά, θα παραστεί η Λίνα Μενδώνη.

Τουλάχιστον τώρα μπορούμε να περιμένουμε την Επιστροφή του Βασιλιά α λα Lord of the Rings αλλά σε πιο ελληνικό πλαίσιο:

 

 

Best of internet