Quantcast
THE STREAM

Χο Χο Χο Τσι Μινχ: Όλα τα χαϊλάιτς από την κατάταξη του Νίκου Δένδια στους Βιετκόνγκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πήγε στο Βιετνάμ και έγινε αντάρτης της ΝΔ


THE NEWSROOM · 2 Αυγούστου 2022

Υπάρχουν κάποιες ειδήσεις που αν τις δεις σε screenshot, είσαι σίγουρος ότι είναι μούφα. Συνήθως είναι, όμως καμιά φορά δεν είναι. Έτσι, την πρώτη μέρα του Αυγούστου είδαμε τον Νίκο Δένδια να γράφει ότι συμφώνησε στην δημιουργία προτομής του Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα.

Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του στο Ανόι και τον αποκάλεσε «Θείο Χο» (αλλά μόνο στα αγγλικά, για να μην τον καταλάβουν οι ψηφοφόροι του λογικά):

Όπως όλα δείχνουν, αρκεί μια επίσκεψη στο Βιετνάμ για να γίνει κανείς μέλος του fan club του Χο Τσι Μινχ, του Βιετναμέζου πολιτικού που υπήρξε εξίσου καθοριστικός παράγοντας για την ανεξαρτησία της χώρας του (πρωταγωνίστησε τόσο στον πόλεμο τόσο με τους Γάλλους όσο στον επόμενο με τους Αμερικανούς που ολοκληρώθηκε με τον γνωστό τρόπο μετά τον θάνατό του) και όσο και ακραιφνής κομμουνιστής, από πολύ νωρίς στη ζωή του μέχρι το τέλος της:

Ο νεαρός Θείος Χο μιλά στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚ Γαλλίας το 1920

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κομμουνιστής ηγέτης του Βιετνάμ υπήρξε φυσιογνωμία με τεράστια σημασία για τη χώρα του και τον κόσμο αν σκεφτεί κανείς τον ρόλο που έπαιξε ο αγώνας των Βιετναμέζων για τη ανεξαρτησία τους στην υπόθεση της αποαποικιοποίησης. Είμαστε σίγουροι ότι η κληρονομιά των αντιαποικιακών αγώνων είναι που άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή του όχι ακριβώς αμετανόητου κομμουνιστή Νίκου Δένδια, και όχι η απόπειρα να έρθει η Ελλάδα πιο κοντά σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα με πληθυσμό σχεδόν 100 εκατομμυρίων ανθρώπων (με ό,τι εμπορικά deal αυτό μπορεί να συνεπάγεται) – όπως όλοι γνωρίζουν, πρώτα ανταλλάσσουμε δωράκι και αβρότητες και μετά βγάζουμε τα στυλό.

Ποια ήταν όμως η δικαιολογία για την προτομή του Θείου Χο στην Έδεσσα; Ο ισχυρισμός του κ. Δένδια είναι ότι στον Α΄’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο μελλοντικός κομμουνιστής είχε πολεμήσει στο μέτωπο της Μακεδονίας σαν κομμάτι των αποικιακών στρατευμάτων των Γάλλων – κοινώς ότι υπήρξε συμπολεμιστής της Ελλάδας που ήταν επίσης κομμάτι της Αντάντ. Με ένα γρήγορο search αυτό που βρήκαμε είναι ότι αφότου έφυγε από τη χώρα του δουλεύοντας ως ναυτικός, ο Θείος Χο βρέθηκε στην Αγγλία από το 1915 ως το 1917 και στη Γαλλία από το 1917 και μετά, αλλά ο Νίκος Δένδιας ξέρει κάτι που κανείς ιστορικός δεν γνωρίζει.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή την απίθανη ιστορία που κυκλοφορεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες και έχει προέλευση την Έδεσσα:

Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε τον πατέρα του Βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας για μια συνέντευξη στο ημίφως. Δύο προβολείς φώτιζαν τον δημοσιογράφο και ανάμεσά τους ακούστηκε η φωνή του συνεντευξιαζόμενου να τον ρωτά από που κατάγεται. Στο άκουσμα της λέξης “Έδεσσα”, ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: “είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών“; Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Ήταν τότε που ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας -και όχι μόνο- καθώς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά από τα φημισμένα της νερά…

Η κουβέντα, μάλιστα, περιείχε ακόμη και λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας αλλά και αναφορές του θρυλικού ηγέτη του Βιετνάμ στην υγρασία του τόπου που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν μάγειρας και φωτογράφος στο Γαλλικό στρατό και ακολούθησε συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει στην αυλή του ένα δέντρο, το Κίνκο Μπι Λόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα το οποίο φύτεψαν στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής, ανάμεσά τους και Βιετναμέζοι, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες “Ακρόπολη” και “Μακεδονία”, όταν ο Σόλων Γρηγοριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος τα εκμυστηρεύτηκε στον Τρύφωνα Σιβένα, μακρινό εξάδελφο και φίλο του, που πολλά χρόνια αργότερα τα αποκάλυψε στα στελέχη του Δήμου Έδεσσας, τα οποία άρχισαν να αναζητούν τις πτυχές αυτής της ιστορίας. “Ο Σόλων Γρηγοριάδης ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη του Βιετνάμ να μην τα αποκαλύψει όλα αυτά τότε, για να προστατευτεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος και η οικογένειά του καθώς εκείνο τον καιρό ο Χο Τσι Μινχ θεωρούνταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν του σήμερα.” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, Ευάγγελος Κυριακού.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι που έχει μέσα μια μυστική συνέντευξη, τον πατέρα του Θείου Χο κι έναν Έλληνα δημοσιογράφο, που δεν τα έγραψε πουθενά αλλά τα είπε σε έναν μακρινό του ξάδερφο που μετά τα είπε στον Δήμο Έδεσσας – όπως καταλαβαίνετε, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας έγκυρης ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα περί προτομής προκάλεσαν αίσθηση στο Ελληνικό ίντερνετ, ειδικά ανάμεσα στις τάξεις των δεξιών χρηστών που πρέπει να χωνέψουν ότι κομμουνιστής ηγέτης του Βιετνάμ είναι ο νέος εθνικός μας ήρωας:

Best of internet