Quantcast
THE STREAM

Κρούσμα λέπρας εμφανίστηκε στη χώρα μας για τους φανς των vintage ασθενειών

Μεσαιωνικά επιδημιολογικά vibes λίγο πριν μπούμε στο καλοκαιράκι


THE NEWSROOM · 23 Μαΐου 2022

Καλό το φρέσκο, αλλά σαν το vintage δεν έχει. Στην περίπτωσή μας, σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, το υπό συζήτηση topic είναι οι ασθένειες. Ναι, μετά από 2 χρόνια Covid-19 εμείς δεν έχουμε βαρεθεί ακόμη.

Ούτε η Μητέρα Φύση έχει βαρεθεί, όπως όλα δείχνουν. Την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι παρατάμε τον Covid (αυτός δε μας παρατάει, φυσικά) για να ασχοληθούμε με την Ευλογιά των Μαϊμούδων (μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα ως προς αυτό), μια πολύ παλιά ασθένεια έκανε μία επανεμφάνιση, έτσι για να μην την ξεχάσουμε.

Πιο, συγκεκριμένα, στο Αττικό Νοσοκομείο δε νοσηλεύονται μόνο κάποια κρούσματα ύποπτα για ευλογιά των πιθήκων, αλλά και ένα άτομο που πάσχει από λέπρα. Ξέρετε, εκείνη την ασθένεια που πρωταγωνιστεί στη σειρά «Το Νησί», διότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τη λέπρα. Κατά τα άλλα, η λέπρα ή αλλιώς νόσος του Χάνσεν είναι  χρόνια λοιμώδης ασθένεια του ανθρώπου, που προκαλείται από τα μυκοβακτήρια Mycobacterium leprae και Mycobacterium lepromatosis.

Η ασθένεια ήταν για αιώνες αθεράπευτη και διαβόητη γιατί προκαλούσε παραμόρφωση στα άτομα που πάσχουν αλλοιώνοντας το δέρμα τους και δημιουργώντας εξογκώματα. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε γνώση ούτε του πως μεταδίδεται, ούτε του πως θεραπεύεται, η τακτική που ακολουθούνταν ήταν η ισόβια απομόνωση των ασθενών, με το πιο γνωστό ελληνικό παράδειγμα να είναι η Σπιναλόγκα.

Σήμερα, η επιστήμη έχει προχωρήσει σημαντικά στη θεραπεία της λέπρας. Όσον αφορά το τωρινό κρούσμα, όπως είπε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδωνας Πουρνάρας, το κρούσμα προέρχεται από την Πελοπόννησο.

Όπως είπε ο κ. Πουρνάρας:

 

«Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Υπάρχουν κάποια σποραδικά κρούσματα ξεχασμένων ιών. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαρούν.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέπρα εμφανίζεται κάπου κάπου στη χώρα μας, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις:

Είπαμε, ο παλιός είναι αλλιώς.

Best of internet