Quantcast
THE STREAM

Στα 4 ευρώ ετοιμάζεται να εκτοξευτεί το πιτόγυρο της καρδιάς μας

Πλέον θα μπορούμε να λέμε ότι τρώμε γκουρμέ street food


THE NEWSROOM · 16 Μαρτίου 2022

 

Ακόμη και την κολώνα που στηρίζεται η ελληνική διατροφή χτύπησε ο σεισμός της ακρίβειας, αγαπητές φίλες και φίλοι. Όχι ότι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αλλά το ότι θα βλέπαμε την τιμή του πιτόγυρου να βαράει νταμπλ σκορ, δεν το περιμέναμε.

Κι όμως, εκεί οδεύουμε. Ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών της ενέργειας με τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες χτυπάει τα πάντα (από 5% έως 15%), άρα και τα σουβλάκια. Σύμφωνα με το Reader, to πιτόγυρο θα ακριβύνει άμεσα κατά 20-50 λεπτά του ευρώ και θα φτάσει τα 3,20 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του καλοκαιριού του ’21 είχε παίξει άλλη μια αύξηση 12%, με αποτέλεσμα οι τιμές του τυλιχτού να παίζουν στα 2,60 έως 3 ευρώ και του σκέτου καλαμακιού στα 1,80 με 1,90 ευρώ.

Για κάποιο λόγο, στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης:

«Έπειτα από τόσο καιρό πανδημίας και οικονομικής καταστροφής ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και τώρα η αύξηση στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι. Από χθες (σ.σ. 14 Μαρτίου) ξεκίνησαν ήδη στην κρεαταγορά να έχουν μια αύξηση 10% τα κρέατα και 8% το κοτόπουλο.

Δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε άλλο λόγω της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών. Επομένως μέσα στην εβδομάδα θα γίνει μια αύξηση 10% σε όλα τα είδη.»

Ο ίδιος είπε ότι στην πόλη το με πίτα παίζει στα 3,3 έως 3,7 ευρώ:

«Aυξήσεις θα γίνουν σε όλα τα φαγητά και στα ποτά. Γιατί και οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να επιβιώσουν. Όλοι είναι με το πετρέλαιο και με την ηλεκτρική ενέργεια. Οπότε αυτή την αύξηση την μετακυλούμε στον καταναλωτή.»

Στην δε προχτεσινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» άλλοι επαγγελματίες προέβλεψαν ότι το σουβλάκι μπορεί να φτάσει τα 4,5 ευρώ την επόμενη εβδομάδα. Κοινώς, σε κάποιες περιοχές ήδη αγγίζει την διπλάσια και βάλε τιμή από αυτό που ξέραμε.

Μπορεί και να μη συμφωνούν όλοι ότι η αύξηση είναι αυτονόητη, βέβαια:

Best of internet