Quantcast
THE STREAM

Μέχρι αύριο θα είναι νόμιμα τα περισσότερα χρωματιστά μελάνια για τατού στην ΕΕ

Δύσκολες ώρες για όσους είχαν σκοπό να βαρέσουν πολύχρωμα τατουάζ


THE NEWSROOM · 3 Ιανουαρίου 2022

Η ώρα 0 για το χρωματιστό τατού φαίνεται ότι είναι ένα από τα πρώτα δώρα του 2022. Από αύριο, οι ανά την Ευρώπη τατουατζήδες δε μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν χρωματιστά μελάνια, αν θέλουν να είναι νόμιμες και νόμιμοι. Αυτό προκύπτει από τον κανονισμό REACH της ΕΕ (ο οποίος αφορά την καταγραφή και αδειοδότηση ή όχι διάφορων χημικών προϊόντων), στα πλαίσια του οποίου κάπου 4.000 χημικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται σε χρωματιστά μελάνια τατουάζ πρόκειται να απαγορευθούν από τις 4 Ιανουαρίου.

Οι εν λόγω ουσίες θα απαγορευθούν επειδή θεωρούνται ύποπτες ότι προκαλούν «καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις». Θεωρητικά, οι κατασκευαστές είχαν ένα χρόνο στη διάθεσή τους (θεωρητικά, η απαγόρευση εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο του 2021) για να δημιουργήσουν καινούργια έγχρωμα μελάνια με λιγότερο προβληματική χημική σύνθεση, όμως προς έκπληξη κανενός, ο κορωνοϊός προκάλεσε προβλήματα και σε αυτό. Εκτός από τα προβλήματα στα logistics της δημιουργίας, της κατασκευής και της προμήθειας, πελάτες και καλλιτέχνες εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για το αν τα νέα χρώματα θα είναι εξίσου ζωηρά ή ανθεκτικά στο χρόνο με τα παλιά.

Ακόμη, προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης πριν βρεθούν νέα μελάνια μπορεί να οδηγήσει το κοινό στο να ψάχνει τατού από παράνομους καλλιτέχνες που θα τους κάνουν σχέδια με τα παλιά, απαγορευμένα πλέον χρώματα. Ο ρυθμιστικός φορέας από την άλλη υπογραμμίζει ότι τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα και τονίζει ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στους κατασκευαστές. Μάλιστα, δύο συγκεκριμένα χρώματα (ένα μπλε κι ένα πράσινο) πήραν έναν επιπλέον χρόνο παράταση.

Όπως δήλωσε το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, Μαρκ Μπλέινι:

«Πραγματικά είναι θέμα των κατασκευαστών να βεβαιωθούν ότι προμηθεύονται τα μελάνια τους από κάπου που τους επιτρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.»

Με τους κατασκευαστές τα έχουν και οι προμηθευτές και οι καλλιτέχνες. Η Βελγίδα καλλιτέχνις Μαρτζορί Πετίτ δήλωσε το εξής:

«Τώρα κάθε εβδομάδα λαμβάνουμε μηνύματα από κατασκευαστές ότι εργάζονται πάνω σε αυτό, αλλά η επικοινωνία στο θέμα δεν είναι αρκετά διαφανής. Λένε λοιπόν ότι έρχεται, έρχεται… Αλλά πότε;»

Να βιαστείτε τόσο πολύ μας φαίνεται δύσκολο, οπότε προτείνουμε να αρχίσετε να σκέφτεστε τατού σε 50 αποχρώσεις του γκρι.

(πηγή)΄π

Best of internet