Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, στην Αχαΐα 500 απογραφείς έριξαν πιστόλι στη νέα δουλειά από αγανάκτηση

Δύσκολη η δουλειά του απογραφέα στην Ελλάδα εν έτει 2021


THE NEWSROOM · 24 Νοεμβρίου 2021

Αν μη τι άλλο, το κίνημα κατά της απογραφής θα μπορεί να πει στον εαυτό του ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους του. Πόσα κινήματα στην Ελλάδα μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο; Πιο συγκεκριμένα, οι συνέπειες της αντιαπογραφικής δράσης είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των απογραφέων της Αχαΐας τα βρόντηξε από την προσωρινή αυτή ασχολία λόγω της υποδοχής που είχαν από το κοινό.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Αχαΐας, Νίκος Μουρτζούχος:

«Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες, ο κόσμος αρνείται όχι μόνο να απογραφεί αρνείται να δεχθεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των αρνητών, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στην διενέργεια της απογραφής. Δηλαδή πηγαίνει ο απογραφέας χτυπάει το κουδούνι και τους κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα. Αυτά τα άτομα, αφού ενημερωθούν ότι πρόκειται για την απογραφή, απευθύνονται πλέον σε μας τηλεφωνικώς και ζητούν να τους δώσουμε τον μοναδικό κωδικό για να αυτοαπογραφούν.

Οι απογραφείς πέφτουν πάνω σε κύμα άρνησης. Έχουν χρησιμοποιηθεί άτομα για σχεδόν δύο απογραφές. Οι παραιτήσεις δημιουργούν πρόβλημα χρόνου, καθώς χρειάζονται νέες εκπαιδεύσεις αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι.»

 Πολλοί μάλιστα φαίνεται ότι τους διώχνουν γιατί τους πέρασαν για πλασιέ εντύπων:

«Γι΄αυτό και ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι ο απογραφέας, που βρίσκεται στην πόρτα του, είναι κάποιος πωλητής ή διανομέας εντύπων… και χωρίς να ακούσει το παραμικρό του κλείνει την πόρτα.»

Με τα πολλά, περίπου 500 από τους 700 παραιτήθηκαν:

«Φυσικά τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες ερευνητές να έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές και έρχονται και παραιτούνται. Στη δημοτική ενότητα Πατρέων σε σύνολο 700 απογραφέων μέχρι στιγμής έχουμε αντικαταστήσει τους 500, οι οποίοι παραιτήθηκαν.»

Δείτε το βίντεο:

Να πούμε εδώ βέβαια ότι το hate για την απογραφή δεν είναι ο μόνος λόγος, ή τουλάχιστον ότι λειτουργεί συνδυαστικά με άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με τον κ. Μουρτζούχο και πάλι,  οι απογραφείς τελικά συνειδητοποιούν ότι παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πίστευαν:

«Είχαν παρακινηθεί από τα ΜΜΕ πως θα είχαν πολύ υψηλές αποδοχές που θα έφταναν τα 1.200 ευρώ τον μήνα, όμως η δουλειά δεν είναι απλή και τα χρήματα δεν είναι τόσα.»

Η αλήθεια είναι ότι άμα είναι να σου λένε οι πολίτες της χώρας ότι θες να τους πάρεις τα παιδιά τους, καλό είναι τουλάχιστον να παίρνεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

Best of internet