Quantcast
THE STREAM

Στο viral βίντεο «Μη μ’αφήσεις ποτέ» βλέπουμε αυτό που τα μισά ΜΜΕ θα βάφτιζαν έγκλημα πάθους

Έγκλημα πάθους; Υπερβολική αγάπη; Πριν το βίντεο της Lacta, τα είχαμε δει όλα μη ειρωνικά στις εφημερίδες και τα site της χώρας


THE NEWSROOM · 23 Νοεμβρίου 2021

Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο στην Ελλάδα.Ένα brand (η Lacta) που ανήκει σε πολυεθνική εταιρεία διαφημίζει σοκολάτες μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους με καθαρόαιμο φεμινιστικό λόγο που υπογράφεται από τον σκηνοθέτη του «Suntan», Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, η οποία πάει να γίνει viral (έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο, προκαλώντας μερικά εξαιρετικά πολύχρωμα σχόλια). Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έχει τίποτα να πει για τον φεμινιστικό λόγο, αλλά έχει κάμποσα πράγματα να πει για την χώρα που κυκλοφορεί η ταινία, στην οποία φέτος είχαμε ήδη 13 γυναικοκτονίες. Ίσως λίγος παραπάνω φεμινιστικός λόγος να μην είναι τόσο κακή ιδέα.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί το νόημα του βίντεο της Lacta, που είναι η τοξική, δολοφονική, πατριαρχική κτητικότητα που πολύ συχνά βαφτίζεται ως αγάπη, είναι κάτι που πολλά ελληνικά ΜΜΕ ακόμη αδυνατούν να καταλάβουν, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν για μια ακόμη γυναικοκτονία. Γιατί πολλά κάνουν ακριβώς το ίδιο. Είχαμε συντάξει εδώ μια λίστα με τίτλους ειδήσεων που μιλούσαν για εγκλήματα πάθους, για “τη σκότωσε από αγάπη” και μια σειρά ανυπόστατα πράγματα.

Στο βίντεο της Lacta, λοιπόν, οι ηθοποιοί Έκτορας Λιάτσος και Χριστίνα Χειλά Φαμέλη αποδίδουν πολύ πειστικά το πως μια σχέση ξεκινά και χειρισμό τον χειρισμό καταλήγει μεθοδικά στη βία. Υπάρχει και παραπομπή στο site της γυναικείας ΜΚΟ Διοτίμα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει περισσότερα πράγματα για την ονειρική κατάσταση που περνάνε οι έμφυλες σχέσεις στην Ελλάδα του 2021, στην πράξη βασιλεύουν οι πιο παρωχημένες πατριαρχικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, αλλά τα media και όχι μόνο βρίσκουν χρόνο να κάνουν χαβαλέ με το ζήτημα.

Δείτε το βίντεο:

Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα καλό θα ήταν να μας αφήσουν. Τώρα κιόλας, αν γίνεται.

Best of internet