Quantcast
THE STREAM

Λίπασμα από καφέ ετοιμάζουν οι ίδιοι άνθρωποι στο Κιλκίς που έφτιαξαν καλαμάκια από στάρι

Μετά το Staramaki έχουμε τον Lipasmacchiato; Κάτι τέτοιο


THE NEWSROOM · 11 Νοεμβρίου 2021

Δεν πιστεύουμε να έχετε ξεχάσει το ήδη θρυλικό staramaki. Το καλαμάκι από σιτάρι που το εξωτικό Κιλκίς μας χάρισε έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής και σε αυτό το διάστημα ήδη πρόλαβε να μας φαίνεται καλύτερη ιδέα από τα χάρτινα καλαμάκια που διαλύονται στην τρίτη ρουφηξιά. Σκεφτείτε απλά ότι πίνετε καφέ μέσα από ένα μακαρόνι και όλα θα πάνε καλά.

Δύο χρόνια μετά, οι άνθρωποι πίσω από το σταροπρότζεκτ δεν έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τις οικολογικές δυνατότητες αυτού που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία αλλά και το σπουδαιότερο χόμπι της χώρας, δηλαδή το να πίνεις καφέ. Αυτοί είναι τα μέλη της ΚοινΣεπ «Σταραμάκι», που σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού- ΔΗΜΗΤΡΑ και το πρότζεκτ «Kafsimo»  προσπαθούν να διαπιστώσουν αν δύο τόνοι υπολειμμάτων καφέ μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα.

Ο τόπος του project είναι, ξανά, το Κιλκίς. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Καμπέρης από το «Σταραμάκι»:

«Στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα κατακάθια του καφέ που συλλέγονται από το “Kafsimo” από καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικά. Στην περίπτωσή μας, αφού προχωρήσαμε σε εξάμηνη περίοδο κομποστοποίησης του καφέ που έχει συλλεχθεί μαζί με άχυρο, πριν από λίγες μέρες ρίξαμε το μείγμα σε ένα χωράφι.

Τα εδάφη του Κιλκίς είναι υποβαθμισμένα συνεπεία και της μονοκαλλιέργειας και απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε λοιπόν να διερευνήσουμε βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.»

Το κομπόστ (προσοχή: καμία σχέση με την κομπόστα) έχει ήδη απλωθεί στο χωράφι και θα περιμένει να ανακατευτεί με το χώμα πριν δεχτεί τη σπορά του σιταριού. Η όλη φάση γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του του ερευνητή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, Δρ. Βασίλη Ασχονίτη (δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν έχει και γνώσεις μπαρίστα).

Όπως είπε ο κ. Ασχονίτης:

«Το χωράφι έχει χωριστεί σε κομμάτια και σε ένα απ’ αυτά έπεσαν οχτώ κιλά καφέ στο τετραγωνικό, στο άλλο 12 και στο τρίτο 16 κιλά καφέ. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για κομποστοποιημένο καφέ, που περιέχει πολύτιμα συστατικά, όπως φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Θα αφήσουμε το κομπόστ όλη την καλλιεργητική περίοδο και θα κάνουμε μετά, κατά την συγκομιδή τον Μάιο, αναλύσεις εδάφους για να δούμε πώς επιδρά η χρήση του.

Κάποιοι βέβαια, ρίχνουν το κατακάθι του καφέ τους στις γλάστρες τους προκειμένου να δράσει ως λίπασμα. Πρέπει όμως να είναι μικρή η ποσότητα και να μην απορρίπτεται συχνά γιατί υπάρχει κίνδυνος να “καεί” η ρίζα του φυτού.

Αν το ανοίξεις μετά από 10 μέρες, θα διαπιστώσεις ότι μυρίζει σαν… βόθρος, αλλά αν συνεχίσεις τη συλλογή καφέ και προχωρήσει η κομποστοποίηση, κάποια στιγμή θα σταματήσει να μυρίζει και τότε θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα στις γλάστρες.»

Το χωράφι έχει βάλει ένας αγρότης που καλλιεργεί επί 15 χρόνια σιτάρι και τριφύλλι στην περιοχή, ο Θοδωρής Μαυρόπουλος.

«Οριοθετήσαμε ένα μικρό χωράφι για το πείραμα όπου θα καλλιεργήσω την ποικιλία σταριού που χρησιμοποιεί το “σταραμάκι”. Γενικά η περιοχή έχει φτωχά και όξινα χώματα και θα ήθελα να δοκιμάσω, αν αλλάξει κάτι μ’ αυτή την πρακτική, η οποία πιστεύω πως θα μας δείξει πλήρη αποτελέσματα ύστερα από 3 χρόνια.»

Εμείς πάντως προτείνουμε το όνομα Lipasmacchiato, μετά χαράς.

 

 

Best of internet