Quantcast
THE STREAM

Με 50 διαφορετικά είδη μανιταριών έχει γεμίσει τη Θεσσαλονίκη ο μουσώνας που διανύουμε

Η μητροκωμόπολη του Βορρά έχει γίνει μια μεγάλη αποικία μυκήτων


THE NEWSROOM · 9 Νοεμβρίου 2021

Τι έχει εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες; Οι επίδοξοι drillers; Οι Αθηναίοι φασαίοι που ανέβηκαν στην πόλη για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; Όχι, αγαπητές φίλες και φίλοι. Όπως φαίνεται, η συμπρωτεύουσα έχει γεμίσει μανιτάρια.

Όπως όλα δείχνουν, η ζέστη και η υγρασία έχουν ήδη αφήσει το δωράκι τους στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη ποικιλία: Από το πιο άκυρο μέχρι το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην Τσιμισκή, στην Εγνατία, στην Καλαμαριά, στα παρτέρια στους κήπους της Νέας Παραλίας και αλλού, οι μύστες των μανιταριών έχουν καταγράψει πάνω από 50 διαφορετικά είδη μανιταριών.

Όπως είπε πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βολοβότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm»:

«Εδώ και χρόνια έχουν κάνει αποικίες σε πολλά δέντρα και πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Τα μανιτάρια βγαίνουν, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέλουν υγρασία, πολύ νερό και ζέστη, όπως έχει αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καρποφορία.

Μάλιστα, τόνισε ότι κάμποσα από αυτά (όπως τα πλευρώτους) τρώγονται κιόλας:

«Ήταν μια συκιά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη που βρήκαμε ένα σπάνιο είδος πλευρώτους. Η συκιά ήταν σχεδόν ξερή και ήταν περίεργο να υπάρχει ζωντανό μανιτάρι. Επίσης, κοντά στη Γυμναστική Ακαδημία του ΑΠΘ μια καρυδιά ήταν γεμάτη πλευρώτους. Είχε επάνω της συγκεντρωμένα πάνω από 50 κιλά του είδους.

Άλλη όμως είναι η τοπική μανιταροσπεσιαλιτέ:

«Tα πλευρώτους είναι ένα “επιθετικό” μανιτάρι, που μπορεί να φάει οποιοδήποτε ξύλο και να αναπτυχθεί. Αυτό, όμως, που βγαίνει σε μεγαλύτερες ποσότητες, πέριξ της Θεσσαλονίκης, είναι ο γαλακτίτης ο νόστιμος.»

Καλό είναι βέβαια να μην τα φάτε, αν δεν θέλετε να τα δοκιμάσετε με σως 100% αυθεντικού θεσσαλονικιώτικου καυσαερίου:

«Το μανιτάρι έχει την τάση να συγκεντρώνει ρύπους και μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.»

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μπορεί βέβαια να έχουν άλλου είδους επίδραση πάνω μας, ποτέ δεν ξέρεις

Best of internet