Quantcast
THE STREAM

Άκυρη εταιρεία που κατοχύρωσε το όνομα Meta πριν τον Ζουκ δέχεται να το ανταλλάξει με λεφτά

Την τύχη της ίσως έκανε η εταιρεία Meta PC από την Αριζόνα όταν διάλεξε όνομα


THE NEWSROOM · 5 Νοεμβρίου 2021

Πάνω σε ένα μικρό προβληματάκι παίζει να στούκαρε μόλις το νέο σχέδιο παγκόσμιας κυριαρχίας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ήδη ακούσει για τη δημιουργία μιας μητρικής εταιρείας ονόματι Meta, στην οποία θα ανήκει το Facebook, το Instagram και οι υπόλοιπες ναυαρχίδες που μέχρι τώρα συνδέονταν με τη Facebook Inc.

Όμως η μετονομασία ίσως έγινε ένα κλικ πιο αργά από όσο έπρεπε. Όπως αναφέρει το Business Insider, μια startup από την Αριζόνα ονόματι Meta PC δήλωσε ότι έκανε αίτηση για το trademark «Meta» από τον Αύγουστο, ενώ ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της από τον Νοέμβριο του 2020. Η εν λόγω εταιρεία πουλάει PC και περιφερειακά, όπως πληκτρολόγια και άλλες συσκευές.

Όσον αφορά την ύπαρξη της αίτησης της Meta PC, επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο  Γραφείο Πατέντων και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ:

Η ίδια η Meta έκανε την αίτησή της στις 28 Οκτωβρίου του 2021 (δε γνωρίζουμε αν έκαναν και παρέλαση για να το γιορτάσουν). Βέβαια, τα πράγματα εδώ γίνονται περίπλοκα, γιατί σύμφωνα με το ίδιο Γραφείο, ο ζάπλουτος (περίπου) φιλανθρωπικός οργανισμός Chan Zuckerberg Initiative έκανε άλλη μια αίτηση για το εμπορικό σήμα «Meta» το 2018. Η αίτηση ήταν επιτυχημένη.

Η αλήθεια είναι ότι καμία από τις δύο αιτήσεις δεν έχει εγγραφεί, αν και είναι σαφές ότι η μία έχει χρονικό προβάδισμα. Η ίδια η πατέντα δε σημαίνει ότι η εταιρεία που την κατέχει αποκτά την ιδιοκτησία της λέξης και μπορεί να απαγορεύει κατά βούληση τη χρήση, ειδικά αν μιλάμε για δύο εταιρείες με τόσο διαφορετικά αντικείμενα. Όπως και να’χει, η Facebook μάλλον θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των σίγουρα αναρίθμητων δικηγόρων της για να λύσει το ζήτημα, αν θέλει να είναι η μόνη Meta της πιάτσας.

Όσον αφορά την Meta PC, οι δύο ιδρυτές της έχουν ήδη μια πρόταση προς την πρώην Facebook Inc. Σύμφωνα με το TMZ, δηλώνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το όνομα του brand τους για το ευτελές ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προορίζεται να καλύψει το κόστος της αλλαγής εμπορικού σήματος. Δεν ξέρουμε τι γνώμη έχει γι’ αυτή την πρόταση η πλευρά του Ζουκ.

Προς το παρόν, η Meta PC διασκεδάζει ποστάροντας εξυπνάδες και memes για το ζήτημα, όπως ότι θα μετονομαστούν σε «Facebook»

Όπως είπε ο Schutt στο Business Insider:

«Αφού η ανακοίνωση της Facebook ήταν σοκ για εμάς, αποφασίσαμε να το διασκεδάσουμε λίγο στα κανάλια μας στα social media.»

Ελπίζουμε να τους πάνε καλά τα δικαστήρια και να μην το μετα-νιώσουν όλο αυτό.

Best of internet