Quantcast
THE STREAM

Τέσσερα χρόνια με αναστολή έφαγε καθηγητής που παρενόχλησε σεξουαλικά φοιτήτριές του στη Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Μαιευτικής καταδικάστηκε ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης


THE NEWSROOM · 2 Νοεμβρίου 2021

Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση κάθε φοιτήτριας που τον κατήγγειλε κρίθηκε τελικά ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής του τότε Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος). Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι καταγγελλόμενες πράξεις συνέβησαν στο ιδιωτικό ιατρείο του μαιευτήρα – γυναικολόγου.

Το στόρι έχει ως εξής: Ο καθηγητής απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στις φοιτήτριες του να έρθουν στο ιατρείο του για δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Εκτός αυτού, φέρεται να προσπάθησε να γλιτώσει τις καταγγελίες από τα θύματά του και με απειλές ότι δε θα βρουν ποτέ δουλειά, και με υποσχέσεις ότι θα μεσολαβήσει για να βρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του γιατρού για κακοποίηση δύο εκ των τριών γυναικών. Όπως είπε:

«Οι καταθέσεις των δύο πρώτων καταγγελλουσών ήταν ειλικρινείς. Δεν υπήρχε άλλο κίνητρο για τις καταγγελίες. Οι ενέργειες του κατηγορούμενου κατά τη γυναικολογική εξέταση αποσκοπούσαν στη σεξουαλική του διέγερση.»

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δεν συμφώνησε και τον βρήκε ένοχο και στις τρεις κατηγορίες. Εντέλει, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη εις βάρος και των τριών καταγγελλουσών ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ο τελικός απολογισμός είναι ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή. Η πλευρά του έκανε έφεση, η οποία είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Εντέλει, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε τις καταγγελίες ψευδείς, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι όλη η υπόθεση είναι στημένη από δύο συναδέλφισσές του που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα με τον ίδιο. Ο λόγος είναι (φυσικά) ότι θέλουν να του κάνουν ζημιά. Να πούμε εδώ ότι τα δικαστήρια δεν έχουν τελειώσει γι’ αυτόν: Εκκρεμεί η εκδίκαση των καταγγελιών από 4 ακόμα φοιτήτριες και στην περίπτωση αυτή οι κατηγορίες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Όπως είπε ένα από τα θυμάτά του μιλώντας στο MEGA:

«Επιτέλους ήρθε αυτή η ώρα και για εμάς. Θέλαμε όλο αυτό να τελειώνει γιατί μας βάραινε. Έπρεπε αυτός ο άνθρωπος να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Όταν τον είδα αρχικά αισθάνθηκα θυμό, στη συνέχεια όμως είπα ότι είμαστε εδώ για να παλέψουμε για το δίκιο μας. Το γεγονός ότι υπάρχουν και δύο πελάτισσές του ανάμεσα στις καταγγέλλουσες, σημαίνει ότι δεν είναι οργανωμένο σχέδιο, αλλά κάτι υπαρκτό που συνέβη.»

Στην αντίπερα όχθη, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είχαν συγκεντρωθεί φοιτητικοί σύλλογοι και γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες, οι οποίες χαιρέτισαν την απόφαση:

Να πούμε εδώ ότι ο καθηγητής δεν φαίνεται να περιορίστηκε στο πανεπιστήμιο, καθώς έχει δεχτεί καταγγελίες και από πελάτισσές του.

(πηγή)

 

Best of internet