Quantcast
THE STREAM

Βγαίνει από τη φυλακή ως «υποδειγματικός» κρατούμενος ο Πατέλης της Χρυσής Αυγής

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας που δήλωνε ότι «ό,τι κινείται σφάζεται» αποφυλακίστηκε με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών


THE NEWSROOM · 18 Οκτωβρίου 2021

Ένας ολόκληρος χρόνος χρειάστηκε για να πάμε στην πρώτη αποφυλάκιση κάποιας από τις φίρμες της Χρυσής Αυγής. Το πρόσωπο στο οποίο αναφερόμαστε δεν είναι από την ανώτατη ηγετική ομάδα της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά ήταν από τα πιο σημαντικά στελέχη της οργάνωσης, αν τέλος πάντων η λέξη “στέλεχος” είναι  η πιο ταιριαστή για μια γκρούπα νοσταλγών του Χίτλερ, κάποιοι εκ των οποίων το ζούσαν και με ναζιστικό cosplay.

Μιλάμε για τον Γιώργο Πατέλη, ο οποίος είχε διατελέσει πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και είχε δουλέψει και στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρήνας Νίκαιας ήταν από τους πιο ισχυρούς της Χρυσής Αυγής και εκτός από τις γνωστές επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης εντός κι εκτός Αττικής, φέρεται να είχε ανακατευτεί και σε κυκλώματα προστασίας και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες στον Πειραιά.

Μεταξύ άλλων, ο Πατέλης είχε γίνει διάσημος για τις οδηγίες που είχε δώσει πριν από μία επίθεση, οι οποίες περιείχαν την ατάκα «ό,τι κινείται σφάζεται»:

«Θα έρθουν κάποια μηνύματα σε συγκεκριμένα άτομα για τις 15 του μηνός στην Παναγίτσα. Αν πάρω το οκ από τον Λάγο. Αν δεν το πάρω, δεν το κάνουμε. Αν πάρω το οκ, θα έρθει σε όλους σας. [..] Να πάμε κάποια άτομα στην εκκλησία με πολιτικά, τα οποία θα περιφρουρούμε. Να κάνουμε ότι ψάλλουμε, να αγοράσουμε και τέτοια.

Και μόλις δούμε το οκ ότι κάτι έχει γίνει, θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα, 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι τούμπανο, από όλα και θα καθαρίσουμε την Παναγίτσα. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται. [..] Η Χρυσή Αυγή πλέον έχει μπει στη ζωή μας, οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Εμένα αν μου πούνε πρέπει να κάτσω σπίτι μου, θα κάτσω σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω ούτε σαν αυτόνομος. Δεν είμαι αυτόνομος! Είμαι στη Χρυσή Αυγή. Εντάξει; Οπότε ό,τι γραμμή πέσει, αυτή θα ακολουθήσουμε. Μαθαίνω, ρωτάω, μου απαντάνε και σας έρχεται μήνυμα. Κάντε το σταυρό σας, να έρθει το μήνυμα ‘ΝΑΙ’.»

Ενώ όπως είχε πει ο Ηλίας Παναγιώταρος:

«Δυο χρόνια πυρήνας Νίκαιας, οι τοπικοί μπαλαντέρ που θα τους βρείτε παντού, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική, είτε στο Αγρίνιο, είτε στην Πάρο, είτε σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, είτε στην Κόρινθο… είστε από τις πλέον δυναμικές τοπικές.»

Εδώ ο Πατέλης με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του πυρήνα:

Με τα πολλά, ο Πατέλης αποφυλακίστηκε καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή την αίτησή του. Ο καταδικασμένος σε 10 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Φύσσα ναζί επικαλέστηκε τα ψυχολογικά θέματα του παιδιού φέρνοντας μία ψυχιατρική γνωμάτευση. Ο δε εισαγγελάς που πρότεινε την αποφυλάκιση μίλησε για «υποδειγματικό κρατούμενο» και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Κανονικά έπρεπε να συνυπολογίσουν κι ότι λιποθύμησε στο δικαστήριο, φαίνεται ευάλωτη ψυχή γενικά.

Best of internet