Quantcast
THE STREAM

Ξεκινά αύριο η κακοκαιρία «Μπάλλος» για να πλημμυρίσουμε κέφι, χορό και τραγούδι

Αισθάνεστε έτοιμοι για χορευτικές φιγούρες στη γεμάτη νερά Χαμοστέρνας εσείς ή είστε τίποτα ξενέρωτοι;


THE NEWSROOM · 12 Οκτωβρίου 2021

Όλο και πιο παραστατικά φαίνεται ότι θα είναι τα ονόματα των κακοκαιριών στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται τώρα πιο σαφές από ποτέ, διότι η κακοκαιρία «Αθηνά» (που θυμίζει ξέρωγω Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004) θα δώσει στην πάσα στην κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία θυμίζει γυμναστικές επιδείξεις, μαθήματα παραδοσιακών χωρών ή διακοπές στην Κρήτη ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Ή τον Σαββόπουλο που έχει και Μπάλλο και Ολυμπιακούς Αγώνες στο βιογραφικό του.

Το νέο show του καιρού, το οποίο θα είναι μαζί μας από το βράδυ της Τετάρτης 13/10 προς την Πέμπτη 14/10, θα έχει στο μενού του ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά. Αυτό ήταν το έκτακτο δελτίο της ΕΜΜΥ:

«Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα Μπάλλος (Ballos) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.»

Για να ανέβουν ακόμη περισσότερα οι προσδοκίες μας, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης δήλωσε ότι η επερχόμενη κακοκαιρία ίσως μοιάζει με Μεσογειακό κυκλώνα. Όπως είπε στην ανάρτησή του:

«ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΝΑ
Με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κυλήσει και η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας με πιο έντονο όμως το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται από Τετάρτη βράδυ και μετά.

Όπως βλέπουμε στον πρώτο μας χάρτη οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα (γαλάζιο χρώμα), καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας. Πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα το οποίο θα αλληλεπιδράσει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό με τα θερμά νερά του Ιονίου πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου αλλά και από την ένταση της ψυχρής αέριας μάζας που θα το τροφοδοτεί στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας. Στον δεύτερο χάρτη μας παρουσιάζονται τα κύματα βροχοπτώσεων – καταιγίδων που αναμένεται να συνοδεύσουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό ενώ διακρίνεται και το «Μάτι» που ίσως συνοδεύσει αυτή την κυκλωνική ροή.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε τις ταχύτητες του ανέμου που θα προκαλέσει αυτή η κυκλωνική ροή με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν γύρω από το κυκλωνικό κέντρο ταχύτητες ανέμου που ίσως ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ!»

Στο τέλος, μας είπε ότι θα πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες μέρες, διατηρώντας πάντα την ψυχραιμία μας. Αυτό βέβαια το είπε με οχτώ θαυμαστικά στις δύο τελευταίες φράσεις, εκ των οποίων η δεύτερη ήταν με κεφαλαία, για τους λάτρεις της στατιστικής:

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι στο μυαλό μας ανεξάρτητα από το αν σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας ή όχι είναι ότι έρχεται μια ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία που σε πολλές περιοχές θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα. Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μεγάλη ένταση στα καιρικά φαινόμενα. Είναι δύσκολο να δώσουμε με ακρίβεια περιοχές που θα πληγούν ή όχι μιας και μικρές μεταβολές στη θέση του συστήματος κακοκαιρίας μπορεί να μεταβάλλουν τις περιοχές επικινδυνότητας. Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια εικόνα για την τροχιά της κακοκαιρίας χωρίς όμως αυτό να είναι και απόλυτο.

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και μένουμε διαρκώς ενημερωμένοι χωρίς πανικό!!!

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!!!»


Υπενθυμίζουμε ότι η ονοματοδοσία των κακοκαιριών γίνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, όπως μας θύμισε το ίδιο φέτος:

Το σκεπτικό τους είναι το εξής:

«Από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017), διευκρινίζεται όμως ότι οι επόμενες κακοκαιρίες με όνομα δεν θα έχουν απαραίτητα τις δραματικές επιπτώσεις και την εμμονή που είχε η Αριάδνη. Όταν όμως τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές.»

Το καλοκαίρι το Αστεροσκοπείο αποφάσισε να ανοίξει κι ένα franchise με καύσωνες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Observer ο διευθυντής του, Κώστας Λαγουβάρδος:

«Δίνοντας ονόματα σε καύσωνες διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών, οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα” και συμπληρώνει: “Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι.»

Έχουν και οι καύσωνες δικαίωμα στην αιωνιότητα, σα να λέμε:

Best of internet