Quantcast
THE STREAM

ΠΙΟ Μεγάλο Περίπατο με πλατάνια και κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων

Το νέο υπερπρότζεκτ που θα λατρέψουν οι οδηγοί του κέντρου θα ξεκινήσει στα τέλη του ’21 και θα κρατήσει έναν χρόνο και κάτι λίγο


THE NEWSROOM · 11 Οκτωβρίου 2021

Harder, Better, Faster, Stronger είναι το προσωπικό μότο του Μεγάλου Περιπάτου, αγαπητές φίλες και φίλοι (οκ, για το faster δεν θα ποντάραμε και το σπίτι μας). Μετά από μια χρονιά γεμάτη γκρίνια και μίρλα (η οποία συνεχίζεται μέχρι και τώρα, σύμφωνα με μελέτες), ο Δήμος Αθηναίων όχι μόνο δεν πτοείται από αυτή την βαρετή ατμόσφαιρα, αλλά αποφάσισε να μας δώσει τη deluxe εκδοχή του επίπεδου ζιγκουράτ που συνδέθηκε με τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο Πιο Μεγάλος Περίπατος και οι προδιαγραφές του ανακοινώθηκε σήμερα από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και τις πρώτες μακέτες από τη νέα μορφή της οδού Πανεπιστημίου, η οποία θα είναι ο βασικός αποδέκτης των αλλαγών. Σύμφωνα με τα σχέδια, η ανάπλαση θα προσφέρει 19.360 τ.μ. αναβαθμισμένου χώρου, ενώ η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων θα δώσει στους πεζούς 4.270 τ.μ. Η αυθεντικά φαραωνική (αλλά στο πιο ελληνικό) διάσταση, όμως, είναι στη συνέχεια.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της μίρλας από πέρσι είναι η παρουσία των φοινίκων, μάλλον γιατί οι πληβείοι αυτά τα πολύ ξενόφερτα δεν τα μπορούν. Για να σταματήσουν τα παράπονα λοιπόν, η νέα ανάπλαση θα περιλαμβάνει 83 νέους μεγάλους πλάτανους, που θα μπουν κι από τις δύο μεριές του δρόμου. Το σκηνικό θα συμπληρώνεται από διάφορα φυτά σε γλάστρες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το αν θα μοιάζουν κι αυτές με κονσέρβες Ρίο Μάρε.

Δε σας άρεσαν οι φοίνικες; Πάρτε κάτι αυθεντικά εντόπιο όπως το πλατάνι να γουστάρετε. Δυνατά κι ελληνικά, όπως έλεγε κι ο Δημοσθένης ο Λιακόπουλος.

Κοιτάχτε κάτι ωραία σχέδια:

Για να ολοκληρωθεί η business προδιαγραφών προώθηση του έργου, ο Δήμος έβγαλε κι ένα FAQ που μεταξύ άλλων αναφέρεται στον προγραμματισμό:

Πότε θα αρχίσουν και πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα;

Απάντηση: Τα έργα θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του 2021 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 12-15 μήνες.

Στο γιατί χρειάστηκαν έργα – πιλότος που κόστισαν 2 εκατομμύρια ευρώ:

Γιατί δεν προχώρησαν εξαρχής τα μόνιμα έργα και επελέγη η δοκιμή ενός έτους;

Απάντηση: Είναι η καλή πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Οι μεγάλες παρεμβάσεις δοκιμάζονται πιλοτικά και στη συνέχεια ακολουθούν οι μόνιμες. Η δοκιμαστική περίοδος επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των σχεδίων. Με τη μέθοδο αυτή έγινε η ανάπλαση της Times Square, έργα στο Μιλάνο και αλλού. Αυτό γίνεται και στην περίπτωση της Πανεπιστημίου. Χωρίς να είχε προηγηθεί το πιλοτικό έργο, θα ήταν αδιανόητη η εξαρχής διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ως μόνιμο έργο.

Στα επερχόμενα γαλλικά:

Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία στην πόλη για ενάμισι χρόνο;

Απάντηση: Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει πλέον υψηλή τεχνογνωσία καθώς και εμπειρία στην εκτέλεση μεγάλης κλίμακας έργων στην πόλη. Το έργο θα εξελίσσεται τμηματικά ακριβώς για να μην υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία της πόλης και όχληση στις δραστηριότητες των πολιτών. Όπως ακριβώς στην ανάπλαση της κάτω Πλατείας Συντάγματος, θα γίνει με υποδειγματικό τρόπο η οργάνωση του εργοταξίου και η ανάπτυξη των έργων. Θα είναι εξίσου πολύτιμη η κατανόηση και συνεργασία πεζών, εποχούμενων και επισκεπτών.

Και φυσικά στο budget:

Πόσο θα κοστίσει η ανάπλαση;

Απάντηση: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3 εκατ. ευρώ.

Τι είναι 3 εκατομμύρια ευρώ μπροστά στην αιωνιότητα (του ονόματος του δημάρχου); Ψιλικατζίδικο, φυσικά.

Best of internet