Quantcast
THE STREAM

Οριακό σκορ 3 στα 10 χάρισαν στον Μέγαλο Περίπατο εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, νέα μελέτη δείχνει

Έρευνα του ΑΠΘ αποκαλύπτει ότι το 85% του κοινού που χρησιμοποιεί τακτικά την περιοχή δεν ψήθηκε με τις παρεμβάσεις του Δήμου


THE NEWSROOM · 24 Σεπτεμβρίου 2021

Αδιόρθωτο φαίνεται ότι παραμένει το γούστο των Αθηναίων χωρικών, αγαπητές φίλες και φίλοι. Έναν χρόνο και κάτι μήνες μετά την εγκάτασταση του πιο επιφανούς δείγματος μπακογιαννικού στιλ, ο κόσμος συνεχίζει να μην εκτιμά τον Μεγάλο Περίπατο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι για την διεκπεραίωση ήταν η ερευνητική μονάδα χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Διονύση Λατινόπουλο, και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Μπίθα. Στα πλαίσια της μελέτης ρωτήθηκαν 1.108 άτομα, στα οποία συγκαταλέγονταν μόνο κάτοικοι ή εργαζόμενοι που κάνουν καθημερινή χρήση της περιοχής.

Αυτοί λοιπόν είχαν να πουν τα εξής:

α) Οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν τον περίπατο (μιλάμε για μέση βαθμολογία) με το ζηλευτό 2,72/10. Το 87.8% των βαθμολογιών έπαιζαν στο 1 έως 5, δηλαδή από καθόλου έως λίγο ικανοποιημένος/η.

β) Η δε σχεδιαστική επάρκεια πήρε ακόμη χαμηλότερη βαθμολογία: Το σκορ ήταν 2,4/10, με το 89,4% των απαντήσεων να κυμαίνεται από 1 έως 5.

γ) Εξίσου επιτυχημένη εκτιμήθηκε η ενημέρωση των πολιτών και η ενσωμάτωση των αναγκών τους στην κατάστρωση του Μεγάλου Περιπάτου. Εδώ, η μέση βαθμολογία ήταν 2,5/10 και οι απαντήσεις που έπαιζαν στο 1 έως 5 το 89,3% του συνόλου.
δ) Ως προς την επιτυχία ή αποτυχία του project, σε γενικές γραμμές η κυρίαρχη γνώμη είναι το «αδιάφορο», κοινώς ούτε έκανε ζημιά ούτε βοήθησε πουθενά. Από την άλλη, μόλις το 18% υποστηρίζει ότι οι αλλαγές μείωσαν τα ΙΧ στο κέντρο, ενώ το 55% έχει αντίθετη άποψη.

 

ε) Το ισχυρότερο θετικό επιχείρημα, το οποίο όμως δεν είναι πλειοψηφικό (25,4%), είναι ότι ο Μεγάλος Περίπατος, οι φοίνικες και οι κονσέρβες Ρίο Μάρε αύξησαν τον δημόσιο χώρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λατινόπουλος:

«Ενόψει των μελλοντικών επεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο και της υλοποίησης του Μεγάλου Περιπάτου, ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών ως προς τους στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Οι δύο βασικές προτεραιότητες των κατοίκων είναι η αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και η βελτίωση της προσβασιμότητας. Ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται να είναι και η αύξηση των ελεύθερων χώρων, με νέες πεζοδρομήσεις ή/και με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων»

Η έρευνα τονίζει επίσης ότι ο δημόσιος απολογισμός του έργου, ο οποίος υποτίθεται ότι θα συμπεριλάμβανε και τη γνώμη των πολιτών, δεν έχει γίνει πράξη:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποια μέτρα πετυχαίνουν και κάποια όχι. Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει τον δήμο να συζητήσει με τους πολίτες, γιατί από αυτή τη διαδικασία θα κερδίσουν όλοι.»

Να θυμίσουμε εδώ ότι μέχρι κι ο ίδιος ο δήμαρχος ήταν κάπως αόριστος ως προς το αν πέτυχε η παρέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει ακάθεκτος κι έχει στα σκάρια κι άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις. Όπως, για παράδειγμα, αυτές στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος:

Στο κάτω κάτω, είχαν ποτέ στα χωριά τους τόσο ωραία δέντρα οι χωρικοί;

Best of internet