Quantcast
THE STREAM

Υποχρεωτικά μόνο USB-C φορτιστές για τα τηλέφωνα σας και τα πάντα προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βαρέθηκε την ύπαρξη πολλών φορτιστών όπως όλοι μας (και δε συμπαθεί την Apple)


THE NEWSROOM · 23 Σεπτεμβρίου 2021

Μπορεί να αργήσαμε κάτι δεκαετίες, αλλά κάπου φαίνεται να καταλήγουμε. Αφού πρώτα βαρεθήκαμε εμείς, φαίνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βαρέθηκε το ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος φορτιστή για τα κινητά μας. Οπότε, αποφάσισε να εισηγηθεί την εγκαθίδρυση του Ενός Φορτιστή. Πως είναι το Ένα Δαχτυλίδι στον Άρχοντα των Δαχτυλιών; Κάτι τέτοιο.

Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι στην πραγματικότητα πιο συνολικό και απλά συμπεριλαμβάνει τα smartphone. Ο στόχος είναι η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και η μείωση του πονοκεφάλου για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο πρέπει να διαθέτει κάμποσους φορτιστές για κάμποσες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο εκλεκτός της Κομισιόν είναι η θύρα USB-C, η οποία προορίζεται να γίνει η στάνταρ θύρα για όλα τα smartphones, τα tablets, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία και τις φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει εναρμόνιση των προτύπων ταχείας φόρτισης από την πλευρά των κατασκευαστών, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τον τρόπο φόρτισης που υποστηρίζει η συσκευή τους.

Τουλάχιστον, αυτό είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Αν η ΕΕ, την εγκρίνει οι οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο 24 μηνών για να την εφαρμόσουν. Για αυτούς που θυμούνται την πρώτη δεκαετία των κινητών τηλεφώνων, όταν κάθε εταιρεία άλλαζε φορτιστή κάθε τόσο, η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη: Μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι φορτιστές έχουν γίνει από 30, 3. Παρ’ όλα αυτά, μάλλον πρέπει να μείνει μόνο (θα αποφύγουμε το αστείο με τον Highlander).

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει οι ηλεκτρονικές συσκευές να πωλούνται χωρίς φορτιστή. Όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει να τους προσέχετε ακόμη περισσότερο στις διακοπές.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ:

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν αρκετά απογοητευμένοι από τους ασύμβατους φορτιστές που συσσωρεύονταν στα συρτάρια τους. Δώσαμε στη βιομηχανία άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα είναι ώριμος ο χρόνος για νομοθετική δράση για έναν κοινό φορτιστή. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον και είναι σύμφωνη με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας.»

Κι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Τιερί Μπρετόν:

«Οι φορτιστές τροφοδοτούν όλες τις πιο βασικές ηλεκτρονικές συσκευές μας. Με όλο και περισσότερες συσκευές, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους – ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ευκολίας και τη μείωση των αποβλήτων.»

Το μεγάλο L της νέας κατάστασης, αναμένεται να έρθει από την Apple, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον δικό της Lightning connector αντί τoυ USB-C – σε αντίθεση δηλαδή με τους περισσότερους ανταγωνιστές της χρησιμοποιούν USB-C (ή έχουν ξεμείνει στον USB-B). Ωραία είναι να έχεις τον δικό σου φορτιστή, μέχρι να σε αναγκάσουν να τον καταργήσεις για να χρησιμοποιείς τον ίδιο με όλους τους άλλους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η εταιρεία ήδη γκρίνιαξε στο BBC.

Ο τύπος που σχεδίασε τον φορτιστή της Apple αυτή τη στιγμή:

 

Best of internet