Quantcast
THE STREAM

Για τη Μικρασιατική Καταστροφή εκτελέστηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, σύμφωνα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μία νέα, άγνωστη εκδοχή της ιστορίας μας διδάσκει μια καινούρια πινακίδα που τοποθέτησε ο Δήμος της συμπρωτεύουσας


THE NEWSROOM · 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μια κάποια πατριωτική σύγχυση φαίνεται ότι επικρατεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος αποφάσισε να φτιάξει μια νέα high-tech (λέμε τώρα) πινακίδα με QR code για την οδό που έχει ονομαστεί προς τιμήν του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του ιερέα που έμεινε στην ιστορία για τον ρόλο που έπαιξε στην κήρυξη της Επανάσταση του 1821.

Μέχρι εδώ καλά, ενώ πολύ σωστά μπήκαν και οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του (γεννήθηκε το 1771 και πέθανε το 1826). Το πράγμα στράβωσε όταν μπήκε το συνοδευτικό bio:

«Ο Γερμανός υπήρξε πολιτικός και διετέλεσε δύο φορές Πρωθυπουργός. Εκτελέστηκε στο Γουδί το 1922 ως συνυπεύθυνος της Μικρασιατικής Καταστροφής

Αν αυτό ίσχυε, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός θα ήταν κάτι σαν τον πρώτο Γούλβεριν της νεώτερης Ελλάδας, ικανός να συμμετέχει και να πεθαίνει σε διάφορα ιστορικά γεγονότα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει – ο Δήμος Θεσσαλονίκης απλά έβαλε το βιογραφικό κάποιου άλλου, λογικά πάνω στον ενθουσιασμό του για την τοποθέτηση QR code.

Το ερώτημα που μένει είναι το εξής. Σε ποιον αναφέρεται τελικά η πινακίδα; Σύμφωνα με την πρόχειρη έρευνα που κάναμε, από τους 6 που εκτελέστηκαν μετά τη Δίκη των 6 (η αλήθεια είναι οι κατηγορούμενοι ήταν 8, αλλά θα μιλάγαμε για 6 στα 6, 100%, σα να λέμε) όπου αποδόθηκαν ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή, πρωθυπουργοί διατέλεσαν ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (1 φορά), ο Δημήτριος Γούναρης (3 φορές) και ο Νικόλαος Στράτος (1 φορά). Θα το εκτιμούσαμε πολύ αν κάποιος μας πληροφορούσε γι’ αυτό.

Να πούμε εδώ ότι τουλάχιστον υπάρχει σύγχρονος Έλληνας Γούλβεριν:

Best of internet