Quantcast
THE STREAM

«Πότε έγινε κάθαρμα ο Μητσοτάκης;»: Ιστορικό συνέδριο για το γνωστό σύνθημα έκανε ο ΣΚΑΪ

Ένα συμπόσιο που έθεσε πολλά ζητήματα μητσοτακικής ιστορίας φιλοξένησε η πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ


THE NEWSROOM · 9 Σεπτεμβρίου 2021

Αφορμή για ένα σύντομο ιστορικό συμπόσιο στο στούντιο του ΣΚΑΪ φαίνεται πως έγιναν τα χτεσινά γιουχαΐσματα σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία φαίνεται να ενόχλησαν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Ακόμη περισσότερο φαίνεται ότι ενόχλησαν το πρωινό πάνελ του καναλιού, το οποίο ξιφούλκησε κατά κάποιων ασεβών χωρικών που αποκάλεσαν «κάθαρμα» τον ηγέτη τους.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υφίσταται κανονικά το δικαίωμα να μη σου αρέσει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και γενικά. Είναι καλό να γνωρίζεις κανείς ότι δεν έχει ανασταλεί:

«Καλά κάνεις και δεν σου αρέσει, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, δεν τον ψηφίζεις.»

Το να τον αποκαλείς κάθαρμα είναι βέβαια πέρα από κάθε δικαίωμα, όπως τόνισε στη συνέχεια. Επίσης, εξέφρασε την απορία του ως προς το χρονικό σημείο που χαρακτηρίστηκε κάθαρμα ο εν λόγω πολιτικός. Η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε κάποια αρμόδια επιτροπή που να έχει εκδώσει μια σχετική απόφαση.

Όπως είπε:

«Το “Μητσοτάκης κάθαρμα” πες μου πώς προκύπτει. Τι ώρα έγινε κάθαρμα; Πότε; Τι συνέβη σε αυτά τα δύο, από το ’16 έως σήμερα.»

Ο Δημήτρης Οικονόμου συμπλήρωσε την τοποθέτηση του συναδέλφου του:

«Eίναι αθλιότητες και απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες ήταν για μένα ένα μικρό τμήμα εγκάθετων και βαλτών που ήταν εκεί.»

Ο Κ. Πορτοσάλτε σχολίασε και την χτεσινή απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως φαίνεται από τις ρητορικές ερωτήσεις που ακολούθησαν, το σκεπτικό του ΓΓ του ΚΚΕ ότι δε φέρει καμία ευθύνη για τις άγαρμπες εκδηλώσεις των χωρικών δεν έπεισε τον κ. Πορτοσάλτε:

«Με δουλεύεις; Με δουλεύετε;»

Εντέλει, κατέληξε ότι φοβάται το διάχυτο μίσος που υποδηλώνει η προσφώνηση «κάθαρμα»:

«Εγώ λοιπόν φοβάμαι. Διερωτώμαι και φοβάμαι. Υπάρχει ένα πράγμα: Μίσος και ανοησία μαζί. Αυτό κουμπώνει και στην πανδημία.»

Δείτε το βίντεο:

Εντέλει, οι ερωτήσεις που το πρωινό ιστορικό συμπόσιο διατύπωσε έμειναν αναπάντητες. Εδώ ερχόμαστε εμείς με τα απαραίτητα ντοκουμέντα, ώστε να δώσουμε το απαραίτητο perspective στο κοινό. Όλα ξεκινούν από το 1965 και τα φοβερά γεγονότα που έγιναν γνωστά ως «Ιουλιανά», στα οποία ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπήρξε βασικός πρωταγωνιστής.

Ο κομβικός ρόλος του πατέρα Μητσοτάκη στην πολιτική κρίση του 1965 δεν είχε περάσει απαρατήρητος στην εποχή του. Έτσι, έγινε σύνθημα (ναι, το γνωστό σύνθημα) για χιλιάδες κόσμου, ο οποίος το φώναζε στις ογκώδεις διαδηλώσεις της εποχής. Έτσι έχει αποτυπωθεί και στο βιβλίο «Η Χαμένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα (ημερομηνία έκδοσης 1976), το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα:

«Το πλήθος είχε καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο, αντίκρυ δεξιά μας η Βουλή – άρχιζε η πολιορκία της. Φώναζα κι εγώ με τους άλλους, ώσπου έγδαρα το λαρύγγι μου: «Κάτω οι προδότες. Κάτω οι δούλοι της Αυλής. Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος Λαός». Αγόρια και κορίτσια έφταναν ομάδες –ομάδες, ξεχώριζαν μερικά πανώ των Λαμπράκηδων∙ παίρναν θέση στο πεζοδρόμιο, ύστερα πέρασαν και στ’ αντικρινό, η πολιορκία της Βουλής γινόταν πιο στενή.

Με το σούρουπο άρχισαν να φτάνουν οι εργαζόμενοι: υπάλληλοι καταστημάτων, εργάτες κι εργάτριες από τις βιομηχανίες γύρω στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η πλατεία Συντάγματος γέμισε κι οι φωνές, σαν άγρια καταιγίδα, τάραζαν το πλήθος κύμα στο κύμα. Ο τόνος έγινε πιο τραχύς: «Μητσοτάκη, κάθαρμα».

Επομένως, ο πατέρας Μητσοτάκης έγινε κάθαρμα τον Ιούλιο του 1965, για να είμαστε ακριβείς. Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πατέρας του και επίσης στα Ιουλιανά ήταν 3 χρονών, όπως μπορεί κανείς ελεύθερα να υπολογίσει. Από την άλλη, η συνέχεια αυτής της οικογένειας στα πολιτικά πράγματα της χώρας (για να το πούμε κομψά) φαίνεται ότι αναπόφευκτα δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ των μελών της.

Και αν μη τι άλλο, η ιστορία μπορεί να διδάξει τα πάντα, ακόμη και συνθήματα.

Best of internet