Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, κάπου 1 στους 2 αστυνομικούς έχει εμβολιαστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, είναι αρκετά πιθανό οι έλεγχοι για τον Covid να γίνονται από ανεμβολίαστους


THE NEWSROOM · 26 Αυγούστου 2021

Ήσυχες και μακριά από την πολεμική / πειθαρχική ρητορική της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους φαίνεται ότι είναι οι τάξεις της ΕΛΑΣ. Μπορεί το επιτελείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποφάσισε ότι αρκετά κράτησε η περίοδος ενημέρωσης του κοινού και να πέρασε σβέλτα στα σκληρά (πρακτικά δυσβάσταχτα) πειθαρχικά μέτρα, όμως οι ένστολοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα πιεσμένοι να τρέξουν να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οφείλουν να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.»

Παρ’ όλα αυτά, σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή αναφέρει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας είναι ακόμη χαμηλά. Για την ακρίβεια, στην ίδια την ΕΛΑΣ το συνολικό ποσοστό αναφέρεται να είναι το όχι ακριβώς φαντασμαγορικό 58%. Με δυο λόγια, οι ίδιοι οι άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους για τα μέτρα Covid είναι αρκετά πιθανό να μην είναι εμβολιασμένοι.

Το ίδιο το ρεπορτάζ αναφέρει την άποψη των ανώτερων αξιωματικών, η οποία είναι (φυσικά) αισιόδοξη: Πρώτον πιστεύουν ότι ο ρυθμός εμβολιασμού θα αυξηθεί (ειδικά μετά τις άδειες) και επίσης υποστηρίζουν ότι αν συνυπολογιστούν κι αυτοί που έχουν αντισώματα επειδή νόσησαν (ή, αντίστοιχα, αφαιρεθούν όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό), τότε τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι αρκετά χαμηλότερα.

Από την πλευρά της, η Καθημερινή αναφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό εμβολιασμένων αστυνομικών είναι 53% στην Αθήνα και 54% στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις υπηρεσίες που έχουν ενεργή επαφή με τον κόσμο, όπως ΔΙΑΣ και περιπολικά, τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα. Ο λόγος είναι ο εξής απλός: Αυτές στελεχώνονται από πιο νεαρούς αστυνομικούς που δεν εμβολιάζονται επειδή πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.

Εντωμεταξύ στο εντωμεταξύ, ένας αντιεμβολιαστής αστυνομικός (όχι μόνο ενάντια στα εμβόλια, αλλά και ενάντια στα self-test) ονόματι Τηλέμαχος που σύμφωνα με το MEGA υπηρετεί σε τμήμα της Δυτικής Αττικής δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το δικό του σεμινάριο, όπου προσπαθεί να διδάξει τον κόσμο για το πως δρουν τα ΜΑΤ, με σκοπό να συμβάλλει στη μάχη κατά του συστήματος:


Όσον αφορά τα άλλα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό απάντησε στην Καθημερινή ότι το 64.5% των στελεχών του έχει εμβολιαστεί, ενώ στοιχεία ενός μήνα αναφέρουν ότι στην Πυροσβεστική το ποσοστό είναι 53%. Στην δε Πυροσβεστική, πριν ένα περίπου μήνα απομακρύνθηκαν 54 στελέχη της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αυτό έγινε επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί, είτε από λάθος είτε επειδή ήταν αρνητές του εμβολίου.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα ανησύχησαν μέχρι και τον γαλάζιο Βούδα, Γιώργο Κύρτσο, που έσπευσε να τουιτάρει:

Να προσέχει η ΕΛΑΣ, ο Κύρτσος δεν συγχωρεί.

 

Best of internet