Quantcast
THE STREAM

Τα πηγαδάκια για takeaway έξω από καφέ/μπαρ θα είναι ο νέος στόχος για πρόστιμα

Η καινούργια απειλή για τη δημόσια υγεία είναι όταν μαζεύεται πολύς κόσμος έξω από ένα μαγαζί


THE NEWSROOM · 2 Φεβρουαρίου 2021

Ο Φεβρουάριος έχει μπει για τα καλά, οπότε δε θα μπορούσαμε να μείνουμε με τα παλιά προβλήματα να μας απασχολούν. Ή βασικά, να απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της Δευτέρας 1/2 μας ενημέρωσε για τον καινούργιο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια υγεία: Το φαινόμενο του ομαδικού takeaway ποτού.

Αυτό που εννοεί η κυβέρνηση είναι το μαζικό άραγμα μέσα κι έξω από καταστήματα εστίασης και καφέ, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τον “λογικό” χρόνο. Τέτοιου είδους πηγαδάκια θα τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ για τους καταναλωτές και μέχρι 3000 ευρώ για την επιχείρηση. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ:

«Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’οδόν εξυπηρέτησης (drive – through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.»

Με το ζήτημα ασχολήθηκε και ο ίδιος ο σερίφης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η αλήθεια είναι ότι ο κατεξοχήν χώρος ευθύνης ενός σερίφη είναι τα σαλούν. Όπως είπε:

«Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριές τους σε “ορθάδικα” θα υπάρξουν αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα.

Θα υπάρξουν λοιπόν αυστηροί έλεγχοι σε ότι αφορά στη μετατροπή των μπαρ και των καφετεριών σε “ορθάδικα“. Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα.»

Θυμάστε κάποτε παλιά, μία μακρινή εποχή λίγους μήνες πριν, που η συζήτηση για τη δημόσια υγεία περιστρεφόταν γύρω από προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δημιουργία νέων ΜΕΘ και άλλες τέτοιες εξωφρενικές προτάσεις;

Best of internet