Quantcast
THE STREAM

Με 1000 προσλήψεις για Πανεπιστημιακή ΕΛΑΣ ξεκινά η κυβέρνηση τη μεταγραφική περίοδο

Μετά τα 700 περιπολικά έρχονται και οι 1000 ειδικοί φρουροί για να δέσει το γλυκό


THE NEWSROOM · 13 Ιανουαρίου 2021

Για όλους ισχύει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν. Αυτό ακριβώς προκύπτει από το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο σκοπεύει να θεσμοθετήσει τις καμπάνες για αντιγραφή στα πανεπιστήμια, αλλά και την ήδη διαβόητη Πανεπιστημιακή Αστυνομία (κατά κόσμον Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος – ΟΠΠΙ). Το τρίτο σκέλος του νομοσχεδίου είναι το να μπει πόρτα (aka ελεγχόμενη πρόσβαση) στα ΑΕΙ.

Για να στελεχωθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, θα χρειαστεί (φυσικά) να γίνουν προσλήψεις. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν 1000 οργανικές θέσεις, οι οποίες θα πηγαίνουν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Η εν λόγω αστυνομία θα είναι light, διότι θα εκπαιδευτεί και θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα φοράει στολή, αλλά δεν θα κουβαλάει (πυροβόλα) όπλα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζουμε ότι μπορούμε να το σκεφτούμε ως άλλοι 1000 αστυνομικοί, ανακριβές δεν είναι.

Η ΟΠΠΙ θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη, όμως η σύμφωνη γνώμη τους δε θα είναι απαραίτητη. Είναι αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο είναι ακριβώς αυτό που θέλουν τα ιδρύματα, με αποτέλεσμα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία να απορριφθεί ομόφωνα και από τους καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ είχε προηγηθεί το Πάντειο (με απόφαση ιδρύματος).

Η ανακοίνωσή τους τονίζει τα εξής:

Αντιτίθεται ομόφωνα στη σύσταση της καλούμενης Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), στον καθολικό έλεγχο πρόσβασης και στην αυστηροποίηση των ποινών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβει, άμεσα, θέση για τα εν λόγω ζητήματα.

Καλεί τα μέλη του ΣΔΕΠ ΕΜΠ σε έκτακτη ΓΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί – λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας – με τηλεδιάσκεψη βάσει του άρθρου 27 του Ν. 4753/2020.

Από την πλευρά του Δ.Σ. του ΣΔΕΠ ΕΜΠ εισηγούνται ενδεικτικά μέτρα στην απόφαση.

Όπως είπε από τη μεριά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως σερίφης πλέον και των ΑΕΙ:

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς.

Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια.»

Μόνο οι κακόπιστοι θα αρχίσουν πάλι να λένε ότι η κυβέρνηση προσλαμβάνει αστυνομικούς αντί για γιατρούς. Στο κάτω κάτω, όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε θνητοί και θα πεθάνουμε, όμως τα πανεπιστήμια μας θα ζήσουν για πάντα. Άρα, πρέπει να προστατευτούν με φρέσκους αστυνομικούς. Μάλλον, δηλαδή.

Αν μη τι άλλο οι άνδρες της ΕΛΑΣ δεν μπορούν να γκρινιάζουν, η διοίκηση της ομάδας δεν τσιγκουνεύεται.

Best of internet