Quantcast
THE STREAM

Plot twist: Ο Τραμπ τρώει ΠΛΟΚ από το TikTok που προσπαθούσε να απαγορεύσει

Η γνωστή εφαρμογή όχι μόνο επέζησε από την καταδίωξη του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τον διέγραψε κι από το περιβάλλον της


THE NEWSROOM · 12 Ιανουαρίου 2021

Δεν ξέρουμε αν το θυμάστε, αλλά πριν λίγους μήνες η πασίγνωστη εφαρμογή TikTok έδινε μία δύσκολη μάχη για να μην απαγορευτεί στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ. Το σκεπτικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ότι το TikTok είναι κινεζικής προέλευσης και άρα πιθανώς αναξιόπιστο για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το σχετικό διάταγμα του Τραμπ ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (…) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Ένα σκεπτικό με το οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ByteDance, διαφωνούσε με πάθος, προς γενική έκπληξη:

«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια.»

Όπως και να’ χει, οι μήνες πέρασαν και η ζωή του Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε ριζικά. Καταρχάς έχασε τις εκλογές από τον ίσως απόλυτο boomer, Τζο Μπάιντεν. Παρότι είχε πολλές ευκαιρίες να αποδεχθεί το αποτέλεσμα και να τελειώσει εκεί αυτή η ιστορία, ο Ντόνι επέλεξε να αμφισβητεί το αποτέλεσμα μιλώντας για τεράστια νοθεία σε βάρος του. Αυτό ίσως να ήταν αναπόφευκτο βέβαια, διότι ακόμη και στο πολύπλοκο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, η διαφορά σε εκλέκτορες και ακόμη περισσότερο στις ψήφους, είναι αρκετά εμφατική.

Τα υπόλοιπα τα ξέρουν περίπου όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Γη: Στις 6 Ιανουαρίου, ένα πλούσιο σε σπάνιες φυσιογνωμίες πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς μπούκαραν μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν 4 νεκροί διαδηλωτές και ένας νεκρός αστυνομικός, με τις εικόνες πλιάτσικου και μπάχαλου να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Παρότι στο τέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ τα είχε ενθαρρύνει σαφώς, επανειλημμένα.

Έτσι, λίγες μέρες πριν σταματήσει να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, μία σειρά από social media κολοσσούς αποφάσισαν να τον βγάλουν επιτέλους από την πρίζα. Το σκεπτικό τους λογικά είναι ότι καλή η ενοχή, αλλά μπορεί να βρεθούν μπλεγμένα για φιλοξενία επικίνδυνων κι ακόμη χειρότερα, μηνύσιμων απόψεων. Επίσης, ότι ο πρόεδρας της καρδιάς μας παίζει να προλαβαίνει να διοργανώσει κι άλλα φεστιβάλ εξυπνάδας μέχρι να χάσει οριστικά την καρέκλα.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ έχει φάει πλοκ από το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Twitch και το Snapchat, ενώ κι άλλα σημαντικά μέσα, όπως το YouTube, έχουν πάρει τα δικά τους μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί προβληματίζονται από την κίνηση αυτή, στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, όμως άλλοι τόσοι θα αντιτείνουν ότι για να εφαρμοστούν στον ίδιο τα (εταιρικά) Community Guidelines, ο Τραμπ έπρεπε να διοργανώσει τη δικιά του εκδοχή πραξικοπήματος, ή ό,τι ήταν αυτό που έγινε τέλος πάντων.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το TikTok δε θα μπορούσε να μείνει στην απέξω. Παρότι η εταιρεία τελικά πέτυχε να καλμάρει τα κυβερνητικά νευράκια ψάχνοντας ένα σχέδιο εξαγοράς για το αμερικανικό σκέλος του TikTok (το οποίο έχει 100 εκατομμύρια χρήστες), ενώ ταυτόχρονα είχε καταφέρει να κολλήσει την απαγόρευση με νομικά μέσα, η ByteDance δεν έχασε την ευκαιρία. Μπορεί ο Τραμπ να μην είχε TikTok, αλλά η πλατφόρμα κατέβασε τα βίντεο με τον ίδιο, ενώ απομάκρυνε και τα hashtags υπέρ αυτού, όπως το #stopthesteal.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του TikTok:

«Οι πράξεις μίσους και η βία δεν έχουν θέση στο TikTok. Το περιεχόμενο ή οι λογαριασμοί που επιδιώκουν να υποκινήσουν, να εκθειάσουν ή να προωθήσουν τη βία παραβιάζουν τις Οδηγίες της Κοινότητας και θα καταργηθούν.»

Τι έχει μείνει άραγε για τον Ντόναλντ Τραμπ; Ο δημιουργός του Myspace, ο γνωστός Τομ, κατέθεσε το δικό του σενάριο:

Αν θέλετε τη γνώμη μας, μάλλον έχει κρυφτεί και σχεδιάζει τη συνέχεια της καριέρας του στο LinkedIn.

Best of internet