Quantcast
THE STREAM

Τα φετινά Θεοφάνια είχαν αγιασμένη υδροφόρα και σκυταλοδρομία με τον σταυρό στο χέρι

Δεν ξέρουμε τι περιμένατε, αλλά το 2021 μπήκε όσο πιο Δυνατά κι Ελληνικά μπορούσε να μπει


THE NEWSROOM · 7 Ιανουαρίου 2021

Εκκλησία – Κράτος: 3-0. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του χτεσινού ματς, όπου η Εκκλησία της Ελλάδος αψήφησε με επιτυχία τις οδηγίες της κυβέρνησης, ακριβώς όπως είχε πει ότι θα έκανε. Παρά την απαγόρευση, οι ναοί της χώρας άνοιξαν κανονικά και δέχτηκαν πιστούς για τα Θεοφάνεια, με την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε απολύτως για να τους σταματήσει.

Η αλήθεια είναι ότι η διαφορά στο attitude σε σχέση με άλλες περιστάσεις, όπως οι διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με λουτρά λεκτικής και πραγματικής βαρβατίλας από την κυβέρνηση. Αυτήν ακριβώς την αντίφαση σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και ο μητροπολίτης και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας:

«Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;»

Κάτι αντίστοιχο παρατήρησαν και τα ξένα μέσα. Όπως σχολίασε ο Guardian σε ρεπορτάζ του:

«Τελικά, ήταν η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφού ο κλήρος ορκίστηκε ότι θα τηρήσει μια απόφαση της ιεράς συνόδου, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας, και θα γιορτάσουν τα Θεοφάνια, αν και με περιορισμούς στις εκκλησίες.»

Όπως καταλαβαίνετε, #εμβολια και #lockdown μέχρι να παγώσει η κόλαση#Θεοφανεια#ΘΕΟΦΑΝΙΑ_ΤΩΡΑ#εκκλησιαpic.twitter.com/oU1UISLh2e

— nbozionelos.gr 🤔✍️📰 (@nbozionelosgr) January 6, 2021

Έτσι, καταφέραμε να έχουμε κάτι από τα κλασικά σκηνικά που βλέπουμε σε όλα τα Θεοφάνεια. Όπως αυτόν τον παπά στη Θεσσαλονίκη που ράντισε περιπολικά με αγιασμό:

Μάλιστα, μία αστυνομικός έβγαλε τη μάσκα για να φιλήσει τον σταυρό, γιατί δεν είμαστε τίποτα ξενέρωτοι. Γενικά η μέρα είχε πάρα πολύ κόσμο στις εκκλησίες, όπως αποδείχτηκε από τις σχετικές ουρές στον Άγιο Δημήτριο στις Μπραχάμες:

Στον Άγιο Νεκτάριο στη Θεσσαλονίκη:

Αλλά και στη Μητρόπολη Χανίων:


Στον δε Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, μία πιστή απεύθυνε τον γνωστό μονοδαχτυλικό χαιρετισμό στον ΣΚΑΪ:

Ακόμα πιο έντονη ήταν η ζωή στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Δύο ομάδες ατόμων, μία εκ των οποίων η επονομαζόμενη «Ενωμένοι Μακεδόνες», έφτασαν στην παραλία για να πετάξουν τον σταυρό ή για να τον δουν να πετιέται, με αποτέλεσμα να παιχτεί μανούρα και κυνηγητά με την αστυνομία:

Ο νικητής της ημέρας όμως ήταν ένας παπάς στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας, ο οποίος δανείστηκε μία υδροφόρα του Δήμου για να ψεκάσει πιο αποτελεσματικά την πόλη του:


Ο Δήμος δήλωσε το παρακάτω εκτενές ΟΥΠΣ:

«Σε σχέση με βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε και υπονοεί την εμπλοκή του Δήμου Λαμιέων σε δράσεις  ιερωμένου έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.

Ο συγκεκριμένος Ιερέας αιτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021 στο Δήμο την χορήγηση του συγκεκριμένου πυροσβεστικού αυτοκινήτου, για εργασίες καθαριότητας στο προαύλιο του Ιερού ναού.

Είναι η πολλοστή φορά που κατατίθεται παρόμοιο αίτημα από τον συγκεκριμένο ιερέα για την συγκεκριμένη εκκλησία, το οποίο συνήθως ικανοποιείται και μάλιστα άμεσα.

Ο Δήμος Λαμιέων ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για παραπλάνηση των υπηρεσιών του Δήμου. Δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη χρήση του πυροσβεστικού αυτοκινήτου.

Όταν ενημερώθηκε για τα συμβάντα διατάχτηκε ΕΔΕ για να φωτιστούν τα πραγματικά περιστατικά και να καταλογιστούν οι ευθύνες.»

Ενώ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας φαίνεται ότι τα πήρε στο κρανίο:

«Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών μόλις πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την αυτόβουλη ενέργεια κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως την παραμονή των Θεοφανίων, προέβη άμεσα στα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, τους ισχύοντες Νόμους της Πολιτείας και την εκκλησιαστική τάξη. Εξετάζει δε το ενδεχόμενο και περαιτέρω ενεργειών.»

Ο πιο σεβάσμιος άνθρωπος αυτή τη βδομάδα βέβαια είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως δήλωσε,ο λόγος που δεν είχαν επιβάλλει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την γιορτή του πολιούχου της τον Οκτώβριο ήταν ο σεβασμός στην Ορθοδοξία:

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή.»

Αυτός σέβεται, οι παπάδες σέβονται, μέχρι και η υδροφόρα στο Λιανοκλάδι σέβεται, από σεβασμό άλλο τίποτα σε αυτή τη χώρα.

Best of internet