Quantcast
THE STREAM

Μετεωρίτης (μάλλον) έσκασε στη Γη κοντά σε ζευγάρι στην Ξάνθη, γιατί έχουμε ακόμη 2020

Προλαβαίνουμε να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι πριν ολοκληρωθεί η χρονιά; ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ


THE NEWSROOM · 23 Δεκεμβρίου 2020

Ίσως να μην είχαν και τόσο άδικο τελικά οι συγχωριανοί του Αστερίξ του Γαλάτη. Ως γνωστόν, δεν τους ανησυχούσαν οι Ρωμαίοι ή κάποια άλλη γήινη απειλή – το μόνο που τους άγχωνε είναι μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.

Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο είναι υπό ΚΣ εξαιρετικά απίθανο, όμως φέτος είναι το 2020 και αυτό ακριβώς παραλίγο να συμβεί σε ένα ζευγάρι στην Ξάνθη. Την ώρα που περπατούσε κοντά στην Παλιά Πόλη το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, το ζεύγος είδε ξαφνικά μετεωρίτες να πέφτουν από τον ουρανό και να καταλήγουν σε κοντινή απόσταση – ευτυχώς όχι τόσο κοντινή που να το μετανιώσουν.

Τελικά, μετά από τρεις ώρες ψαξίματος στην περιοχή του Κόσυνθου, το ζευγάρι κατάφερε να βρει θραύσματα από τα τρία ουράνια αντικείμενα, με το ένα από τα κομμάτια να έχει βάρος 12-13 κιλών. Ο μετεωρίτης είχε δημιουργήσει έναν κρατήρα με μισό μέτρο διάμετρο στο σημείο της πρόσκρουσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζεύγος δεν πτοήθηκε από τις στενές επαφές τρίτου τύπου που μόλις έζησε, και πήρε σπίτι του τα κομμάτια του μετεωρίτη μέχρι να βρει που πρέπει να παραδοθούν.

«Περπατούσαμε με τη γυναίκα  μου  σε ένα μέρος και στο τελευταίο τσάφ είδε η γυναίκα μου κάτι πέτρες, μετά ψάξαμε εκεί τριγύρω είδαμε ακόμη δύο μικρές πέτρες διαφορετικές σε σχέση με το υπόλοιπο περιβάλλον.»

Δείτε το βίντεο:

Να πούμε εδώ ότι δεν συμφωνούν όλοι ότι πρόκειται για απομεινάρια μετεωρίτη. Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ Γιάννης Μπαζιώτης:

«Το εξωτερικό ενός μετεωρίτη, και ιδιαίτερα ενός που έχει πέσει πρόσφατα στη Γη, χαρακτηρίζεται από τη παρουσία του φλοιού σύντηξης. Είναι ένα -συνήθως – μαύρο περίβλημα γύρω από το πέτρωμα, που δημιουργείται από την ανάπτυξη πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά το ταχύτατο πέρασμα του μετεώρου από την ατμόσφαιρα της Γης.

Επιπρόσθετα, σ’ ένα δείγμα μετεωρίτη που έχει πέσει πρόσφατα στην επιφάνεια της Γης, η εξαλλοίωση, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης κυρίως με το νερό, είναι ελάχιστη, ενώ διατηρεί ένα αεροδυναμικό σχήμα. Τούτα λείπουν παντελώς από τις φωτογραφίες των δειγμάτων της Ξάνθης.»

Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.

Best of internet