Quantcast
THE STREAM

Να διαφωνεί με τον Κ. Μητσοτάκη για ιό και ΜΜΜ δείχνει η αυτοψία εποπτών της Περιφέρειας Αττικής

Μία έκθεση των Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περ. Αττικής στην Ομόνοια φαίνεται να μην άκουσε τον πρωθυπουργό χτες


THE NEWSROOM · 13 Νοεμβρίου 2020

Μία πολύ σαφή δήλωσε για το καυτό θέμα των ΜΜΜ έκανε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι τα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους, επικαλούμενος μάλιστα μελέτες που υποδεικνύουν ότι μικρό ρόλο παίζουν στην διάδοση του ιού.

Όπως είπε:

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν ουκ ολίγες μελέτες που λένε ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού.»

Η εν λόγω έρευνα προέρχεται από τη Γαλλία και αναφέρει ότι μόνο το 1,2% των clusters συνδέονται με ΜΜΜ. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το αν οι συνθήκες στη Γαλλία μοιάζουν με τις εδώ, αλλά κάποιος θα μπορούσε να είναι καλόπιστος και να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Πάντως, στην βάναυσα χτυπημένη από τον ιό Ιταλία φαίνεται να έχουν αντίθεση άποψη.

Είπε ακόμη το εξής:

«Δεν λέμε ότι μας ικανοποιεί η εικόνα και δεν μας ικανοποιεί όχι μόνο λόγω Covid διότι έχουμε μια υποχρέωση να τα στηρίξουμε, αυτά χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν άλλο τρόπο να κινηθούν. Είναι δέσμευσή μας και προχωρούν οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις.»

Δείτε το βίντεο:

Δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη βέβαια, και δεν μιλάμε μόνο για random άτομα στο Twitter. Σύμφωνα με αυτοψία αρμοδίου οργάνου της Περιφέρειας Αττικής, την οποία δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», τα ΜΜΜ είναι ιδανικό έδαφος για την διάδοση του ιού και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι επιβάτες όντως τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Όπως αναφέρει λοιπόν η αυτοψία που έκαναν οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί στην Ομόνοια (αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θεωρείται ώρα αιχμής):

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου [όμως] δεν τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα.»

Προς γενική έκπληξη, η αιτία είναι ότι οι επιβάτες δεν έχουν χώρο για να αποστασιοποιηθούν. Ενδεικτικά, η έκθεση αναφέρει τα εξής:

«Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση “Ελληνικό” επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα

«Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού.»

«Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα.»

«Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα.»

«Άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών.»

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει και κάτι ακόμη: Ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους των συγκοινωνιών της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ) και της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), υπάρχουν τουλάχιστον 17 κρούσματα. Αναφέρει μάλιστα καταγγελίες ότι κρούσμα ήταν ο ίδιος ο εκπαιδευτής σε σεμινάριο οδηγών της ΟΣΥ την προηγούμενη βδομάδα.

Με μία εκπληκτική επίδειξη λογικής, η διοίκηση τους έβαλε να κάνουν τεστ μέσω του ΕΟΔΥ αλλά τους έστειλε να δουλέψουν πριν βγουν τα αποτελέσματα. Λίγες μέρες μετά προέκυψε ότι οι περισσότεροι ήταν θετικοί, έχοντας στο μεταξύ συναναστραφεί ένα σωρό ανθρώπους.

Ποιος θα το φανταζόταν, γίνονται τέτοια πράγματα φέτος;

 

Best of internet