Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, κορωνοϊό κόλλησαν και τα μινκ που εκτρέφονται για γούνα στη Μακεδονία

Τα γουνοφόρα ζωάκια όχι μόνο κολλάνε κορωνοϊό, αλλά η εκτροφή τους παίζει να συμβάλλει σε επικίνδυνη μετάλλαξη


THE NEWSROOM · 13 Νοεμβρίου 2020

Σαν να μην μας έφταναν τα 3300+ χιλιάδες χτεσινά κρούσματα σε ανθρώπους (και οι 50 θάνατοι), τώρα ο κορωνοϊός επεκτείνεται και στα καημένα ζωάκια που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Το επίκεντρο του προβλήματος είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάρχουν 90 φάρμες και εκτρέφονται 1 εκατομμύριο γουνοφόρα ζώα.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά περιστατικά συνέβη σε φάρμα με βιζόν της περιοχής του Βοΐου Κοζάνης. Εκεί, αποδείχθηκε ότι θετικοί στον ιο ήταν ο ιδιοκτήτης, ένας συγγενής του και όλα τα ζώα από τα οποία πάρθηκαν δείγματα – είτε νεκρά είτε ζωντανά. Επίσης, θετικοί στον ιό βρέθηκαν 10 εργαζόμενοι σε φάρμες μινκ στην Καστοριά.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το πέρασμα του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους και τούμπαλιν μπορεί να προκαλέσουν μεταλλάξεις οι οποίες να αχρηστεύσουν ή να κάνουν λιγότερο αποτελεσματικά τα υπό ανάπτυξη εμβόλια. Μία τέτοια μετάλλαξη παρατηρήθηκε σε βιζόν που εκτρέφονται στη Δανία, οπότε οι αρχές αποφάσισαν να θανατώσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 17 εκατομμύρια μινκ:

Προς το παρόν το εμβόλιο φαίνεται να δουλεύει στην περίπτωση των δανέζικων μινκ, αλλά το ρίσκο παραμένει υψηλό. Για το ρίσκο δε φταίνε φυσικά τα μινκ – οι ίδιες οι συνθήκες της βιομηχανικής εκτροφής είναι απίστευτα ευνοϊκές για τη μετάδοση θανατηφόρων ιών.  Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι το αν το στέλεχος του κορωνοϊού στην Κοζάνη και στην Καστοριά είναι μετάλλαξη του γνωστού μας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι φάρμες (μαζί με τα ζωάκια) τους θα βρεθούν απέναντι σε δραστικά μέτρα.

Αν πάντως η ύπαρξη της βιομηχανίας γούνας (να σημειωθεί ότι και η βιομηχανική εκτροφή ζώων για το κρέας τους προκαλεί αντίστοιχους προβληματισμούς) στείλει στον κουβά το πολυπόθητο εμβόλιο, βρείτε εσείς το κουράγιο να κοροϊδεύετε τους βίγκαν μετά.

Best of internet