Quantcast
THE STREAM

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Μπάιντεν γυρνάει το ματσάκι με άρωμα ΠΑΣΟΚ 2000

Στο ρόλο του πορτοκαλί Καραμανλή από τη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ


THE NEWSROOM · 5 Νοεμβρίου 2020

Μόλις λίγες ώρες χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθεί το σενάριο για το οποίο κάναμε λόγο χτες, αγαπητές φίλες και φίλοι. Παρά τις αρχικές θριαμβολογίες του προέδρου της καρδιάς μας, Ντόναλντ Τραμπ, η επιστολική ψήφος (η οποία, όπως πολλοί είχαν προβλέψει, ευνοεί συντριπτικά τους Δημοκρατικούς) δείχνει να γυρνά το ματσάκι σε μία σειρά από πολιτείες – κλειδιά, όπως το Μίτσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ενώ δεν είναι απίθανο να το κάνει και στη Νεβάδα, την Πενσιλβάνια και τη Τζόρτζια. Με τη Νεβάδα και μόνο, μπορεί να πιάσει τους 270 εκλέκτορες και να γίνει ο ίσως πιο boomer πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Οι κατάρες που ο Τραμπ έριχνε στην επιστολική ψήφο προφανώς δεν είναι τυχαίες: Για λόγους που έχουν να κάνουν με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά και την τωρινή πανδημία, ήταν βέβαιο ότι οι επιστολικές ψήφοι θα είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Οι ψήφοι αυτές καταγράφονται με καθυστέρηση (από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες), αλλά είναι νόμιμες ψήφοι. Η θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πιθανώς να έχει φτάσει στο τέλος της.

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με την χαρακτηριστική του αρχοντιά, ο Τραμπ φαίνεται ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το ζήτημα σαν συνωμοσία εναντίον του. Το τελείως 2020 στοιχείο σε όλο αυτό είναι ότι το Twitter λογοκρίνει τα σχετικά posts, επειδή ακριβώς αναπαράγουν ιστορίες με δράκους σχετικά με την επιστολική ψήφο και την εκλογική διαδικασία:

Μερικά tweets έχουν μπλοκαριστεί τελείως:

Ένα από τα sub-plots αυτής της συνωμοσίας, συμφωνά με οπαδούς του Τραμπ, είναι ότι στην Αριζόνα έδωσαν στους ψηφοφόρους ανεξίτηλα μαρκαδοράκια Sharpie ώστε να ακυρωθούν κάποια ψηφοδέλτια. Καθόλου τυχαία, η Αριζόνα είναι μία πολιτεία που ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αλλά έχασε τώρα. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι τα ψηφοδέλτια του Τραμπ δεν καταμετρώνται σκόπιμα. Ακολουθώντας τη χαρακτηριστική Αμερικανική παράδοση, το σκάνδαλο με τους μαρκαδόρους ονομάστηκε Sharpiegate:

Οι αρχές της πολιτείας διαψεύδουν τις θεωρίες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ψηφοφόρους του Τραμπ να μαζευτούν με σημαίες ή/και όπλα έξω από εκλογικά κέντρα της Αριζόνα:

Κάποιοι άλλοι γκρίνιαζαν κατά του Fox, αν και το γνωστό μέσο είναι μακράν το φιλικότερο για τον Ντόναλντ Τραμπ:

Εκτός από τον άμεσο εκφοβισμό, ο οποίος δεν ξέρουμε αν έχει πλέον κάποιο νόημα, η πλευρά Τραμπ αναμένεται να αξιοποιήσει και τα νόμιμα μέσα μήπως και γυρίσει δεύτερη φορά το ντέρμπι. Παρά το προβάδισμα Μπάιντεν σε κάποιες από τις πολιτείες που παίζονται, η διαφορά είναι πολύ μικρή, οπότε είναι δυνατόν να ζητηθεί δεύτερη καταμέτρηση. Μία νέα καταμέτρηση μπορεί να μην έχει καμία αξία, φυσικά.

Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Τραμπ είναι φυσικά να εξαφανιστούν οι επιστολικές που έκαναν τη ζημιά, αλλά κι αυτό δεν είναι τόσο απλό ζήτημα. Η ανατροπή που έχει συμβεί φυσικά σας θυμίζει κάτι: Το επικό χουνέρι που έκανε οι σοσιαλιστικές δυνάμεις στη ΝΔ το 2000:

Με δυο λόγια, η κατάσταση παραμένει ΜΠΙΛΜΠΑΟ. Απλά σήμερα φαίνεται να είναι Μπιλμπάο υπέρ του Μπάιντεν.

Μπιλμπάιντεν, θα έλεγε κανείς.

Best of internet