Quantcast
THE STREAM

Μπακογιάννης: «Ο Μεγάλος Περίπατος πέτυχε, μπορεί και όχι, προχωράμε»

Τρεις μήνες και περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ αργότερα, ο δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι ήταν όλα ένα simulation


THE NEWSROOM · 23 Σεπτεμβρίου 2020

Έναν μεγάλο απολογισμό για έναν Μεγάλο Περίπατο έκανε o Κώστας Μπακογιάννης. Mιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης 22/9, ο δήμαρχος της Αθήνας παραδέχτηκε ότι η φάση δεν πήγε ακριβώς ΟΛΑ ΠΟΠΑ, αλλά τόνισε ότι δεν πήγε πια και χάλια.

Όπως είπε, απλά κάναμε ένα test drive:

«Ο Μεγάλος Περίπατος βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Ήταν να ‘τρέξεις’ μια προσαρμογή, μια προσομοίωση.»

Τόνισε ακόμη ότι όλο αυτό ήταν κάτι σαν ζωγραφική, αλλά πάνω σε έναν δρόμο σε καιρό πανδημίας:

«Έπρεπε όμως να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις.»

Δήλωσε επίσης ότι είχε μαντέψει ότι θα δεχτεί σκληρή κριτική για το προτζεκτάκι του:

«Έχω φάει πάρα πολύ μεγάλο ξύλο για τον Μεγάλο Περίπατο. Δεν σας κρύβω ότι το περίμενα.»

Αυτό φυσικά δεν τον εμπόδισε να προαναγγείλει ένα νέο Ζιγκουράτ, που θα αφορά ολόκληρη την Πανεπιστημίου:

«Θα γίνει μια νέα διαμόρφωση ολόκληρης της Πανεπιστημίου. Καινούργια πεζοδρόμια, καινούργια όλα! Ξεχάστε την Πανεπιστημίου που ξέρετε. […] Πάμε να αλλάξουμε την πόλη. Αυτό είναι το έργο που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.»

Και πιο ειδικά:

«Θα ξηλωθεί η Πανεπιστημίου για να γίνει ένα μόνιμο έργο;

Βεβαίως. Ό,τι έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή είναι προσωρινό.

– Θα φύγουν οι ζαρντινιέρες;

Βεβαίως. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και να βάζεις μια ζαρντινιέρα. Τι θέλαμε να κάνουμε; Θέλαμε να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και προσωρινό, να τραβήξουμε τις γραμμές αυτού του έργου.»

Από την άλλη, τόνισε χαρούμενος ότι τουλάχιστον τώρα το Σύνταγμα «πλημμυρίζει από κόσμο», ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε δηλαδή στις συνθήκες που ζούμε. Αυτό που σίγουρα δεν έχει καθόλου σημασία είναι το πόσα κόστισε όλο αυτό, καταλαβαίνετε ότι είναι απελπιστικά μίζερο να ζητάς τιμολόγια για τα όνειρα.

Όπως και να΄χει, κάποιοι έκατσαν και το μάζεψαν. Το συνολικό κόστος των δύο συμβάσεων (η πρώτη ύψους 849.514,70 ευρώ και την πήρε η “MAYCON Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία” και η δεύτερη ύψους 1.020.559,70 ευρώ και και την πήρε η “Urban Innovation Μονοπρόσωπη ΙΚΕ”) φτάνει τα 1.870.074,4 ευρώ. Μην πει κανένας ότι οι Έλληνες ξέχασαν να ζουν σε καιρούς κρίσης:

Εντωμεταξύ, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σιντριβάνι της Ομόνοιας δέχτηκε πριν λίγες μέρες επίθεση από ένα ασυνήθιστο είδος σαμποτέρ. Όταν οι υπάλληλοι του Δήμου έκαναν επιθεώρηση για να εξακριβώσουν γιατί ξεράθηκε το γκαζόν, διαπίστωσαν ότι το όλο ινσταλέισον δέχεται επίθεση από κακόβουλες κάμπιες:

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν το simulation του Μεγάλου Περιπάτου δε θα αποκτήσει το δικό του βιντεάκι:

Best of internet