Quantcast
THE STREAM

Για μάζεμα σκουπιδιών θα χρησιμοποιηθεί τελικά το πλωτό αντιπροσφυγικό φιλέ βόλεϊ

Νέα καριέρα φαίνεται πως θα ξεκινήσει το πολυσυζητημένο φράγμα που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση


THE NEWSROOM · 28 Αυγούστου 2020

Έναν ρόλο πιο ταιριαστό στις δυνατότητες του φαίνεται πως βρήκε ο αντιπροσφυγικός φράχτης που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση στις αρχές του έτους. Το περίφημο πλωτό φράγμα κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα παραλληληλίστηκε (όχι μόνο από εμάς) και με φιλέ βόλεϊ, μάλλον δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στον αρχικό του ρόλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η υπηρεσία που θα το χρησιμοποιούσε θα ήταν το Λιμενικό Σώμα. Το Λιμενικό όμως δε φαίνεται να ψήνεται ιδιαίτερα, για δύο λόγους: Πρώτον, εκτιμά ότι θα προκαλούνταν πολλά ναυάγια. Δεύτερον, θεωρεί ότι ένας στατικός φράχτης στην πραγματικότητα θα εξυπηρετούσε τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι απλά θα άφηναν εκεί τους ανθρώπους αυτούς, έτσι ώστε να τους παραλάβουν τα σκάφη του Λιμενικού.

Οι λόγοι προφανώς είναι τεχνικοί και όχι κάποιο θέμα αρχής (όπως είναι οι ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της χώρας), όμως το ζήτημα είναι το νέο απόκτημα του ελληνικού κράτους θα μείνει στα αζήτητα ως προς τον σκοπό για τον οποίο παραγγέλθηκε. Εκτός από το Λιμενικό Σώμα, τον σκεπτικισμό του έχει εκφράσει και το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι προδιαγραφές που αναφέρονταν στον σχετικό διαγωνισμό ήταν οι εξής:

«Θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών.»

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πλωτό φράγμα θα γίνει όντως φιλέ βόλεϊ στα κεντρικά του Λιμενικού. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΛΣ σκέφτεται μήπως το χρησιμοποιήσει σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων αντιρρύπανσης. Αν καταλαβαίνουμε καλά, θα χρησιμοποιηθεί για να μαζεύει σκουπίδια.

Άλλοι το είδαν αυτό ως απλό φιάσκο, όμως εκφράζουν μία ομολογουμένως λιγότερο τεχνοκρατική λογική:

Άλλοι βέβαια ψάχνουν πρωτοποριακούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διχτάκι:

 

 

Best of internet