Quantcast
THE STREAM

Καναδάς: Ορθόδοξοι εξεγείρονται γιατί θα παίξει λαβίδα μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία

Στο κρανίο τα πήραν οι πιστοί όταν ο παπάς τους ανακοίνωσε πως θα γίνονται οι δουλειές από δω και πέρα


THE NEWSROOM · 16 Ιουλίου 2020

Ακόμα κι αν οι ιερείς της επίσημης Εκκλησίας την προδώσουν, οι πιστοί θα κρατήσουν την Ορθοδοξία μας όρθια. Αυτό είναι το δίδαγμα από ένα περιστατικό που συνέβη σε μία ορθόδοξη εκκλησία του Καναδά, όταν ο τοπικός παπάς προσπάθησε να ανακατέψει περίεργα μοντέρνα κόλπα στο ορθόδοξο τελετουργικό μας.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Πολύ πρόσφατα, ο αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι λόγω της απειλής του κορωνοϊού, οι πιστοί της εκκλησίας μας στον Καναδά θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετική λαβίδα ο καθένας. Για την ακρίβεια, τόνισε ότι κατέληξε στα μέτρα αυτά αφού συνεννοήθηκε  με τις Καναδικές αρχές (γιατί η μη πειθάρχηση με τα μέτρα δημόσιας υγείας θα έφερνε βαριές καμπάνες), αλλά και με τις ηγεσίες των άλλων εκκλησιών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Ο λειτουργός ιερέας θα απολυμαίνει τα χέρια του πριν τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας.
Ο λειτουργός ιερέας πρέπει να φοράει μάσκα κατά τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς.
Ο λειτουργός ιερέας θα χρησιμοποιεί πολλαπλές ανοξείδωτες λαβίδες, οι οποίες θα είναι μιας χρήσης (μία για κάθε άτομο) όταν κοινωνεί τους πιστούς. Αυτή η μέθοδος αποκλείει (κατά την εντολή των κυβερνήσεων) τον κίνδυνο από τη χρήση κοινών αντικειμένων.
Οι επίτροποι θα κατευθύνουν τους πιστούς προς τον ιερέα για να εξασφαλίζεται η φυσική απόσταση καθ᾽όλη την ώρα. Σύμφωνα με τη διαρρύθμιση της εκκλησίας μπορεί να χρειάζεται να γίνει η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στη μία πλευρά του Ναού, ώστε να διατηρείται η απόσταση καθώς οι πιστοί έρχονται μπροστά να μεταλάβουν και όταν επιστρέφουν στις θέσεις τους.
Οι πιστοί θα φορούν τη μάσκα καθώς θα περιμένουν στη σειρά για τη Θεία Κοινωνία διατηρώντας απόσταση 2 μέτρων (6 πόδια).
Οι πιστοί θα προσέρχονται να μεταλάβουν, φορώντας τη μάσκα και θα την βγάζουν στιγμιαία για να κοινωνήσουν. Επειδή ο λειτουργός ιερέας θα φοράει τη μάσκα, ο τρόπος αυτός μειώνει πολύ την πιθανότητα μόλυνσης και τον κίνδυνο από την στιγμιαία παραβίαση της κοινωνικής απόστασης.
Αναλώσιμες χάρτινες πετσέτες θα είναι διαθέσιμες για τους πιστούς, εάν χρειαστεί να σκουπίσουν τα χείλη τους (αμέσως μετά τη χρήση θα καίγονται).
Μετά τη θεία Λειτουργία κάθε ανοξείδωτη λαβίδα να απολυμαίνεται με καθαριστικά και απολυμαντικά σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Υγείας Οντάριο.
Τα ανωτέρω τα δέχθηκαν οι κυβερνήσεις του Καναδά και την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, στις εκκλησίες μας οι ιερείς μας έδωσαν Θεία Κοινωνία με μία ξεχωριστή λαβίδα για τον κάθε πιστό.»

Στη συνέχεια όμως αναφέρει αυτό:

«Οι περισσότερες Κοινότητες δέχθηκαν τα μέτρα αυτά χωρίς σοβαρές αντιδράσεις. Ορισμένοι χριστιανοί αντέδρασαν και φώναξαν μέσα στις εκκλησίες κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Κάποιοι χριστιανοί οργανώθηκαν και απειλούν να κάνουν συλλαλητήριο έξω από την Ι. Αρχιεπισκοπή μας την ερχομένη Κυριακή. Λέγεται, ότι είναι δύο ομάδες. Η ομάδα των εξτρεμιστών και η ομάδα που ακολουθούν τα μοναστήρια και τον αείμνηστο π. Εφραίμ. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό, διότι ο π. Εφραίμ ήταν ειρηνικός και συνεργάζετο με την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή.»

Δεν είναι απίθανο ο αρχιεπίσκοπος Καναδά να αναφέρεται στο παρακάτω περιστατικό που φαίνεται ότι συνέβη πριν λίγες μέρες σε κάποια (δεν είναι ξεκάθαρο ποια) εκκλησία της χώρας. Όταν ο ιερέας τους ανακοίνωσε ότι ο κάθε πιστός θα έχει τη λαβίδα του, οι πιστοί εξεγέρθηκαν εναντίον του, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Όχι! Με μια λαβίδα θα κοινωνήσουμε», «την αγία λαβίδα θέλουμε», «μη μας ραγίζεις την καρδιά» (!), «αίσχος» και «ανάξιος ο Σωτήριος».

Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχιεπίσκοπο Καναδά, οι εν λόγω αντάρτες ετοιμάζουν και συλλαλητήριο κατά της λαβίδας μίας χρήσης:

Όσο για το συλλαλητήριο το οποίο ορισμένοι οργανώνουν για την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 μπροστά στην Ι. Αρχιεπισκοπή μας, λέγω. Προσωπικά δεν με πειράζει. Την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό θα βλάψει. Παρουσιαζόμαστε στους ξένους, ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Καλύτερα θα ήταν οι αρχηγοί που οργανώνουν τη διαδήλωση αυτή, να επικοινωνήσουν μαζί μου και να έχουμε μία συνάντηση. Να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας σαν μία οικογένεια.

Τι να τους πεις όταν είναι σε φάση livin λαβίδα loca.

 

Best of internet