Quantcast
THE STREAM

«Δε μπορώ να αναπνεύσω»: Νεκρός μετά από σύλληψη 29χρονος Ελληνοαμερικανός

Ο Γιώργος Ζαπάντης έχασε τη ζωή του αφότου χτυπήθηκε δύο φορές με ηλεκτροφόρο όπλο από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης


THE NEWSROOM · 25 Ιουνίου 2020

Ένας 29χρονος Ελληνοαμερικανός ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη σειρά των θυμάτων της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Ο George Zapantis (Γιώργος Ζαπάντης), που έπασχε από διπολική διαταραχή, πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο από καρδιακή ανακοπή αφότου οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τέιζερ (όπλο που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα) εναντίον του.

Το στόρι έχει ως εξής: Ο 29χρονος βρισκόταν στο ισόγειο του σπιτιού του ντυμένoς μονομάχος και κρατώντας ένα σπαθί σαμουράι, χωρίς όμως να απειλεί κάποιον. Ένας γείτονας όμως κάλεσε την αστυνομία με το πρόσχημα ότι ο 29χρονος οπλοφορεί, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σπίτι του αστυνομικοί στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 23/6.

Η εκδοχή της αστυνομίας λέει ότι του ζήτησαν να πετάξουν το σπαθί κι ότι αυτός αρνήθηκε, οπότε οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τέιζερ για να τον αφοπλίσουν. Το χρησιμοποίησαν μάλιστα και μία δεύτερη φορά όταν προσπάθησαν να του φορέσουν χειροπέδες έξω από το σπίτι. Κάποια στιγμή μετά τις δύο ηλεκτροπληξίες ο Ζαπάντης έχασε τη ζωή του, όπως επιβεβαίωσε το νοσοκομείο του Κουίνς.

Δύο γείτονες που μένουν από πάνω, ο 42χρονος Ρίκι Νομπλ και η 16χρονη κόρη του Σακίρα, δήλωσαν ότι ο 29χρονος ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος που είχε καλές σχέσεις μαζί τους, πήγαινε στην εκκλησία και φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, η οποία πάσχει από σύνδρομο Down. Ο 42χρονος μάλιστα δήλωσε ότι προειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι ο Ζαπάντης έχει νοητικά προβλήματα:

«Ήταν καλός άνθρωπος. Είπα στους αστυνομικούς πως έχει νοητικά προβλήματα, πως παίρνει φάρμακα. Τους φώναζα πως είναι ψυχικά άρρωστος και αυτοί συνέχιζαν με το τέιζερ.»

Οι δύο μάρτυρες τόνισαν επίσης ότι ο 29χρονος δεν απειλούσε κανέναν όταν έγινε η καταγγελία. Το πως μία ακίνδυνη κατάσταση εξελίχθηκε τόσο γρήγορα σε θανάσιμη μάλλον βγάζει πιο εύκολα νόημα στο φως των πρόσφατων εξελίξεων: Όπως ανέφερε η 16χρονη Σακίρα, ο Ζαπάντης έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όμως αυτοί δεν τον πίστεψαν:

«Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ έλεγε όντως [στους αστυνομικούς] ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όταν τον τραβούσαν από την μπλούζα.

Και οι αστυνομικοί του έλεγαν, “μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πνίγει“.»

Η μητέρα του Athanasia Zapantis (Αθανασία Ζαπάντη) δήλωσε αφενός ότι η οικογένεια περιμένει τα αποτελέσματα ανεξάρτητης νεκροψίας σχετικά με την αιτία θανάτου του γιου της και αφετέρου ότι είναι εξοργισμένη που η αστυνομία δεν κάλεσε κοινωνικό λειτουργό για να λυθεί το όποιο ζήτημα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, ο γιος ήταν άοπλος όταν του πέρασαν χειροπέδες.

Όπως είπε:

«Αν ο γιος μου ήταν λάθος… Βασικά δεν νομίζω πως ήταν λάθος. Είχε τόσο καλή καρδιά. Ήταν ευγενικός με όλους. Κλαίω γιατί δεν ήμουν εκεί για τον γιο μου στις τελευταίες στιγμές του, πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο. Ήταν τα πάντα για μένα, πέθανε για το τίποτα.»

Από τα γεγονότα υπάρχουν βίντεο – ντοκουμέντα που τράβηξε ένας γείτονας. Εκεί διακρίνονται οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση τέιζερ στον 29χρονο ενώ τον σέρνουν έξω από την πόρτα του διαμερίσματος. Ένας αστυνομικός ακούγεται να λέει το εξής:

«Πέσε κάτω! Θα φας κι άλλο τέιζερ αν δεν πέσεις κάτω!»

Για να συνεχίσει ένας δεύτερος:

«Χτύπα τον ξανά!»

Δείτε τα βίντεο:

Υπάρχει μία περίπτωση το σύνθημα «I can’t breathe» να έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης.

(πηγή)

 

Best of internet