Quantcast
THE STREAM

Η ΕΥΠ προσλαμβάνει 80 μύστες του χάκινγκ για να σώσουν το ελληνικό Instagram από τον οχτρό

80 νέοι ιντερνετομάχοι θα αναλάβουν να υπερασπιστούν την επικράτεια της χώρας στο Facebook και το YouTube


THE NEWSROOM · 17 Ιουνίου 2020

Ποιος είπε ότι στην Ελλάδα του 2020 δεν γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο; Αυτό που κάνει μάλιστα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία μας είναι ότι ο φορέας που προσέλαβε μαζικά προσωπικό (302 εργαζόμενους) είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η γνωστή ΕΥΠ.

Αυτό που εκτοξεύει το εν λόγω στόρι όμως είναι ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος των υπαλλήλων για το οποίο ενδιαφέρθηκε η ΕΥΠ. Αυτοί οι 80 νεοπροσληφθέντες χάκερς, οι οποίοι εντάσσονται στις 302 προσλήψεις που αναφέρθηκαν. Οι εν λόγω προσλήψεις έγιναν µέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συνεχίστηκε κανονικά με την επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα τουλάχιστον με το Έθνος της Κυριακής και άλλα μέσα, τα τζιμάνια της πληροφορικής και των υπολογιστών θα πρέπει να έχουν σούπερ βιογραφικό, το οποίο υποθέτουμε (και όπως σημειώνουν άλλα μέσα) ότι δεν σημαίνει απλά να ξέρουν από fax ή να κάνουν restart στο router, αλλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην πληροφορική. Ή ακόμη καλύτερα, να έχουν υπάρξει όντως χάκερς.

Το βασικό ζητηματάκι είναι ότι οι τελευταίες προσλήψεις που έκανε η ΕΥΠ έγιναν το πολύ κοντινό 2009, μία εποχή που δεν υπήρχε καν Instagram – οπότε κάποιοι νέοι μύστες της πληροφορικής ίσως μπορούν και να συμβάλλουν στη φάση. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ο αγαπημένος μας guru της κυβερνοασφάλειας και πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, διαφωνεί με τα παραπάνω.

Όπως έχει υποστηρίξει μετά από πρόσφατες επιθέσεις Τούρκων χάκερς σε ελληνικά κυβερνητικά sites:

«Έχουμε πολύ καλή ομάδα στο ΓΕΕΘΑ, μία υπηρεσία, που είναι έτοιμη για όλα. Με απλά λόγια η χώρα μας έχει πολύ καλό κυβερνοστρατό. Κάνουν καλή δουλειά κι ετοιμάζονται για ενδεχόμενα χτυπήματα από την Τουρκία.»

Ό,τι κι να πιστεύει ο κ. Σφακιανάκης όμως, μερικά πράγματα είναι υπερβολικά σημαντικά για να μην θωρακιστούν κατάλληλα. Όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί των Ελλήνων influencers στο Instagram, οποίοι έχουν πληγεί επανειλημμένα:

Δε θα παραδώσουμε ούτε ένα πίξελ της Δέσποινας Καμπούρη στον οχτρό.

 

 

Best of internet