Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, ινφλουένσερς κάνουν blackface υπέρ του κινήματος Black Lives Matter

Μία ρατσιστική προσέγγιση αρκετά επηρεασμένη από την ομοιοπαθητική


THE NEWSROOM · 11 Ιουνίου 2020

Πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς αν θέλει να διαμαρτυρηθεί για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Από το να διαδηλώσει ή να κλείσει έναν αυτοκινητόδρομο, μέχρι το να γκρεμίσει ένα άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου ή κάποιου από τους ηγέτες του Αμερικανικού Νότου στον Εμφύλιο:

Όλες αυτές οι μπανάλ μέθοδοι πάλης δεν αφορούν φυσικά τους ινφλουένσερς, κάποιοι εκ των οποίων βρήκαν τον δικό τους τρόπο να χωθούν κάπως στη φάση (και να ανεβάσουν αγωνιστικά το engagement με το κοινό τους). Γιατί ο καλύτερος τρόπος να διαμαρτυρηθείς για τον ρατσισμό είναι να χρησιμοποιήσεις μία από τα πιο κλασικά είδη ρατσιστικής οπτικής: Το γνωστό blackface.

Αυτό που έχει τιμήσει ο Κώστας Βουτσάς:

https://www.youtube.com/watch?v=KCWAm7O3A_Q

Και πιο πρόσφατα η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου:

Έτσι, δύο ινφλουένσερ (εκ των οποίων η μία έχει 1.6 εκατομμύρια ακόλουθους) ανέβασαν στο insta τους ένα ωραίο αντιρατσιστικό blackface (!). Η μία μάλιστα προσπάθησε να θέσει το ζήτημα ως «μαύρος έξω δε σημαίνει και μαύρος μέσα», όπου το μαύρος μέσα σημαίνει μαύρη καρδιά. Όλο αυτό δίπλα σε ένα split screen του προσώπου της.

Είναι ένα statement που βοηθά πολύ, μπορεί και όχι δηλαδή:

Η δεύτερη δήλωσε ότι εύχεται να είναι μαύρη και δημοσίευσε ένα μάλλον αλλόκοτο photoshop του εαυτού της:

Δυστυχώς, ένα άλλο πολύ γνωστό προφίλ αποφάσισε να δείξει την εμπάθειά του κατηγορώντας τους εν λόγω ινφλουένσερς για την ιδέα τους. Έκανε μάλιστα και την αλαζονική δήλωση ότι οι αγωνιστές του Instagram θα πρέπει «να αυτομορφωθούν» πριν πάρουν πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω:

Μην σκεφτεί κανείς μία καλή ιδέα, αμέσως θα πέσουν να σε φάνε.

 

Best of internet