Quantcast
THE STREAM

Εκατοντάδες γυμναστήρια ρίχνουν άκυρο στο CrossFit λόγω ρατσιστικών δηλώσεων του ιδρυτή του

Από τις ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων φέτος που θα πάθουν ζημιά από κάτι που προκάλεσαν οι ίδιες


THE NEWSROOM · 9 Ιουνίου 2020

Πολλών ειδών επιχειρήσεις και brands θα πάθουν ζημιά στα οικονομικά τους φέτος λόγω κορωνοϊού, όμως η Crossfit θα την πάθει από άλλο λόγο. Για την ακρίβεια, θα την πάθει επειδή ο CEO και ιδρυτής της, Γκρεγκ Γκλάσμαν, είτε δεν έχει καταλάβει τίποτα από όλα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είτε έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά (και δεν του αρέσει καθόλου).

Το θέμα ξεκίνησε μετά ένα tweet του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου γράφτηκε ότι «ο ρατσισμός είναι ζήτημα δημόσιας υγείας». Για κάποιον από τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Γκλάσμαν επέλεξε να παραφράσει το COVID-19 σε FLOYD-19.

Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά γρήγορες. Την επόμενη μέρα, ο Γκλάσμαν έγραψε μέσω του λογαριασμού της εταιρείας τα εξής απολογητικά:

«Εγώ, το CrossFit HQ και η κοινότητα CrossFit δεν θα υποστηρίξω τον ρατσισμό. Έκανα ένα λάθος με τις λέξεις που επέλεξα χθες. Η καρδιά μου λυπάται βαθιά για τον πόνο που προκάλεσε. Ήταν λάθος, όχι ρατσιστικό αλλά λάθος.

Ο Φλόιντ είναι ήρωας της μαύρης κοινότητας και όχι μόνο θύμα. Θα έπρεπε να είμαι ευαίσθητος σε αυτό. Ζητώ συγνώμη»

Αυτό βέβαια μπορεί να μην είναι αρκετό. Μέχρι πρότινος, γύρω στα 227 κέντρα γυμναστικής έχουν ήδη αποφασίσει να αφαιρέσουν το CrossFit από την επωνυμία τους. Ένα από αυτά μάλιστα, το Petworth Fitness της Ουάσιγκτον (μέχρι πολύ πρόσφατα λεγόταν CrossFit Petworth) έγραψε στο Instagram τα εξής:

«Για μια εταιρεία που έχει διακηρύξει ότι είναι “για όλους“, η εκκωφαντική σιωπή σχετικά με τα τρέχοντα και τα προηγούμενα ζητήματα ρατσισμού μας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γυμναστήριο έχει δίκιο: Στο Twitter της CrossFit ή του CEO της δεν υπήρχε ούτε μία δήλωση για τον Φλόιντ – ενώ ο ίδιος ο Γκλάσμαν δήλωσε αλλού ότι είχε νεύρα με το προαναφερθέν Ινστιτούτο επειδή τα μαθηματικά του μοντέλα συνέβαλαν στην εφαρμογή του lockdown. Το εν λόγω γυμναστήριο δεν ήταν το μόνο: Κι άλλοι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αποφάσισαν να τερματίσουν την συνεργασία τους:

Μέχρι και η ίδια η Reebok αποφάσισε να λήξει την συνεργασία της με την CrossFit, όπως δήλωσε στο AFP:

«Πρόσφατα, είχαμε συζητήσει σχετικά με μια νέα συμφωνία, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, έχουμε λάβει την απόφαση να τερματίσουμε τη συνεργασία μας με την CrossFit HQ.»

Η δραστηριότητα της CrossFit, η οποία βασίζεται στο γνωστό πρόγραμμα γυμναστικής που έχει σαν πατέρα του τον Γκλάσμαν, συνίσταται στο να νοικιάζει το όνομά της. Πολλά γυμναστήρια ανά τον κόσμο την πληρώνουν για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επωνυμία CrossFit.

Αν φαλιρίσει πάντως το CrossFit μπορεί πάντα να στραφεί στην μελέτη των αρχαίων βασανιστηρίων από τα οποία προήλθε.

Best of internet