Quantcast
THE STREAM

MasterChef: Ο Κουτσόπουλος διαβάζει λέξεις όπως «ΨΩΛΙΑΓΚΟΣ», τερματίζει τα «μπιπ»

Πάει η μοναδική ευκαιρία που είχαμε να ακούσουμε τις πιο πολύχρωμες ονομασίες του αγγουριού της θάλασσας


THE NEWSROOM · 13 Μαΐου 2020

Δεν άντεξε στον πειρασμό να δοκιμάσει τις δυνατότητες της λογοκρισίας ο σεφ/κριτής/πρασινοφρουός/ράπερ Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Ο σεφ πήρε την πάσα που του δόθηκε κατά τη διάρκεια μίας από τις δοκιμασίες, όπου οι παίχτες έπρεπε μεταξύ άλλων να αναγνωρίσουν ένα κάπως φαλλικό είδος θαλασσινού: Το αγγούρι της θάλασσας.

Το συγκεκριμένο όνομα του εν λόγω θαλασσινού έχει μεγάλη χρησιμότητα, καθώς είναι λιγότερο σόκιν από τα άλλα που είναι διαθέσιμα – είναι γνωστός ο παραλληλισμός του αγγουριού με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ανδρικής ανατομίας. Ο σεφ αρχικά έκανε την εξής παραπλανητική εισαγωγή:

«Λοιπόν, η σωστή απάντηση είναι αυτή του Τζον. Είναι αγγούρι της θάλασσας, λέγεται ολοφούριο και έχει και κάτι άλλες ονομασίες πάμπολλες από χωριό σε χωριό που δεν μπορώ να τις πω.»

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος όμως δεν επρόκειτο να αφήσει την πολιτική ορθότητα να σταθεί εμπόδιο στην ενημέρωση του κοινού. Οπότε, αμέσως μετά, έβγαλε το κινητό και άρχισε να διαβάζει και τα υπόλοιπα.

Η λογοκρισία δυστυχώς έπαιξε τον βρώμικο ρόλο της, όπως αναμενόταν:

Σε περίπτωση που έχετε την απορία τι (δεν) ακούσατε, ήταν τα εξής:

«Η μάλλον άγνωστη αλλά εκ πρώτης όψεως άσεμνη λέξη του τίτλου είναι ένα ζώο της θάλασσας, ο πουτσόγιαννος, που λέγεται επίσης ψωλιόγκος ή ψωλιάγκος, ή ψωλή της θάλασσας, ή πουτσόγιαλος ή θαλασσόπουτσος ή γιαλίσιος ψώλος ή γιαλόπουτσος ή αφρόπουτσος ή θαλασσοψωλή ή πούτσος του αφρού

Ας πάμε όμως και πιο έξω από τα σύνορα της Ελλάδας:

«Στα αγγλικά το λένε sea cucumber, αγγούρι της θάλασσας. Στα γαλλικά, το λένε επίσης concombre de mer, αλλά και bèche de mer, biche de mer (παραλλαγή του προηγούμενου), vier marin (vier είναι ιδιωματική λέξη που σημαίνει ψωλή). Η γαλλική bèche de mer, φαίνεται πως προέρχεται από το πορτογαλικό bicho do mar (ζώο της θάλασσας).

Η επίσημη ονομασία του είναι Ολοθούριο, αρχαία λέξη, και η τάξη στην οποία ανήκει, γιατί φυσικά υπάρχουν πολλά είδη, λέγεται Ολοθουροειδή, Holothuroidea. Ο πουτσόγιαννος ή ψωλιόγκος ή ολοθούριο αν προτιμάτε χρησιμοποιείται από τους ψαράδες μας σαν εκλεκτό δόλωμα.»

Εμείς πάντως περιμένουμε από τον σεφ να επαναλάβει την ίδια απαγγελία κάπου χωρίς λογοκρισία. Ιδανικά μάλιστα, μπορεί να το ραπάρει:

Best of internet