Quantcast
THE STREAM

Προσκύνημα για μπέργκερ έκανε η Νέα Ζηλανδία με το που χαλάρωσε το lockdown

Ένα μπεργκεράκι φαίνεται πως ονειρεύονταν οι Νεοζηλανδοί τις εβδομάδες που κράτησαν οι πιο σκληροί περιορισμοί


THE NEWSROOM · 28 Απριλίου 2020

Δεν τα πήγε κι άσχημα η Νέα Ζηλανδία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα μέτρα τους κράτησαν έναν μόλις μήνα – ή τουλάχιστον, τόσο διήρκεσε η πιο αυστηρή φάση. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, τα νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα στη Νέα Ζηλανδία ήταν μόλις 2, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 1.124 στη χώρα.

Το δε ποσοστό μετάδοσης στην κοινότητα φτάνει το όχι ακριβώς υψηλό 0,4%, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 19. Η κυβέρνηση Άρντερν τα θεώρησε λοιπόν επιτυχημένα και κατέβασε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού που είχε επιβληθεί στη χώρα. Μία συνέπεια της κατάργηση των πιο αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις ήταν ότι κάπου 400.000 άνθρωποι γύρισαν στις δουλειές τους.

Μία άλλη συνέπεια όμως είναι ότι οι Νεοζηλανδοί μπόρεσαν να χαρούν μερικά από τα πράγματα που τους έλειψαν πιο πολύ, όπως σερφ, γκολφ, και βόλτες στην παραλία. Και φυσικά, μπέργκερ: Από νωρίς σήμερα το πρωί, ουρές από αυτοκίνητα είχαν σχηματιστεί μπροστά στα MacDonald’s του Όκλαντ και του Ουέλινγκτον.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα New Zealand Herald ο Τάι Πέρεζ, ο οποίος στήθηκε μπροστά από το MacDonald’s από τις 4 το πρωί:

 «Πήραμε μπέργκερ, Bic Mac, αναψυκτικά (…) Μας έχουν μείνει ακόμη τρία χάμπουργκερ με τυρί, αλλά δεν μπορώ να τα τελειώσω.»

Όλο αυτό μάλιστα συνέβη απλώς επειδή οι περιορισμοί έπεσαν στο Επίπεδο 3 από το Επίπεδο 4 (το μέγιστο) που ήταν πριν. Δείτε τα βίντεο:

Η πρωθυπουργός της χώρας έσπευσε βέβαια να ξεκαθαρίσει σε συνέντευξη τύπου ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει:

«Είναι μια συνεχιζόμενη μάχη. Ούτε για μια στιγμή δεν τελειώνει αυτή η αποστολή. Βρισκόμαστε στην επόμενη φάση της μάχης και δεν έχουμε τελειώσει.

«Οποιοδήποτε βήμα για να μειώσουμε τον συναγερμό στο Επίπεδο 2 θα εξαρτηθεί από αξιολόγηση της κατάστασης που θα γίνει στις 11 Μαΐου. Προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για μια χαλάρωση των μέτρων στο Επίπεδο 1 και μια επάνοδο στην ζωή μετά την κρίση.

Κανείς δε θέλει ένα δεύτερο κύμα στη Νέα Ζηλανδία και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να μη συμβεί αυτό.»

Πάντως άμα ξεκίνησαν έτσι, στο τέλος θα ψήνουν βόδια γυμνοί στους δρόμους.

Best of internet