Quantcast
THE STREAM

Πολυήμερες αποβολές και διαγωγή στο απολυτήριο ξαναφέρνει το υπουργείο Παιδείας

Τα μέτρα που μας έκαιγαν και πριν αλλά κυρίως τώρα στην πανδημία θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως


THE NEWSROOM · 22 Απριλίου 2020

Δεν μπορεί κανείς πει ότι δεν υπάρχει αίσθηση της έκτακτης ανάγκης στην κυβέρνηση: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ασχολείται με τα υγειονομικά υλικά και τους τις προσλήψεις για το ΕΣΥ (μάλλον, δηλαδή, δεν είμαστε και σίγουροι), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει πάρει επ’ώμου την τήρηση του cocooning και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει στήσει μεταξύ άλλων τα επιδόματα, αλλά και την Μεγάλη των Σκόιλ Ελικίκου Σχολή.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πάλι έχει αναλάβει το να μην ρίξουν κανόνι οι Πανελλήνιες φέτος, αλλά όχι μόνο αυτό. Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση στο opengov. Η ηγεσία του υπουργείου θα δώσει σήμερα το μεσημέρι σχετική συνέντευξη Τύπου, ενώ το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Εντός του νομοσχεδίου υπάρχει ένας χαμός από πράγματα: Μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, πλαίσιο αξιολόγησης σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αλλαγές στις μετεγγραφές και άλλα. Γενικά, έγινε δουλίτσα εν μέσω πανδημίας.

Αυτά που έκλεψαν την παράσταση όμως είναι τα διάφορα ρετρό μέτρα που επαναφέρονται, τα οποία θυμίζουν κάτι από τις παλιές καλές εποχές του σχολείου με τις ποδιές και τη βίτσα του δασκάλου. Έτσι ,έχουμε την επαναφορά κάμποσων λατρεμένων πειθαρχικών διατάξεων, όπως οι πολυήμερες αποβολές και η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα:

– Επανέρχονται οι αποβολές. Από δυο ημέρες που ισχύει σήμερα σε 3, 4 και 5 ημέρες.

– Επανέρχεται η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών [σ.σ.: κοσμιοτάτη, κοσμία και ό,τι άλλο]

Σχετικά με τις διαγωγές κοσμίες, η Νίκη Κεραμέως μάλιστα δήλωσε το εξής:

«Το σχολείο δεν έχει ρόλο να μαθαίνει μόνο γράμματα στα παιδιά αλλά και η διαγωγή των μαθητών πρέπει να αποτιμάται.Η σχετική αναγραφή είχε καταργηθεί το 2017.»

Για τη διαγωγή συγκεκριμένα, στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος δεν είχαν καταργηθεί τελείως οι κατηγορίες, αν και είχαν καταργηθεί οι κοσμίες και το πλέον βασικό, είχαν σταματήσει να αναγράφονται στο απολυτήριο. Η τελευταία εγκύκλιος είχε εκδοθεί το 2018 (με την ίδια απόφαση είχαν καταργηθεί και οι πολυήμερες αποβολές) και επικαιροποιηθεί σε ΚΥΑ του 2019 και ανέφερε τα εξής (στο Άρθρο 32):

4) Η διαγωγή κάθε μαθητή/τριας χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή» ως εξής:

– «Εξαιρετική» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του/της μαθητή/τριας, όταν τηρεί απολύτως τους κανόνες της σχολικής ζωής.
– «Καλή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του/της μαθητή/τριας, όταν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την τήρηση των κανόνων της σχολικής ζωής.
– «Μεμπτή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητή/τριας όταν αυτός/ή αποκλίνει από την προσήκουσα διαγωγή σε βαθμό ανεπίτρεπτο, αλλά κρίνεται ότι είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης αυτής εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.

Ενώ ως προς το απολυτήριο:

7)α) Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών/τριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση τους στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των μαθητών/ τριών αυτών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, όπως στα απολυτήρια, στα αποδεικτικά απόλυσης και στα κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών.

β) Αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών, που αφορούν μαθητές/τριες που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.

Προς υπεράσπιση του παλιού συστήματος της αναγραφής της διαγωγής στο απολυτήριο, έχει προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τόπο. Καταρχάς, ολόκληρος Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο της Σύρου με διαγωγή κοσμία στο απολυτήριο. Αν δεν το πιστεύετε, δείτε το:

Εκτός αυτού, μας έχει χαρίσει ατάκες σε ταινίες με τη Βουγιουκλάκη:

Μία ελληνική ταινία που λογικά δεν είδαν ούτε όσοι έπαιξαν σε αυτή:

Και ένα κομμάτι Panx Romana, έτσι για τη φάση:

Περιμένουμε να δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι και με τις ποδιές τώρα που γυρνάει.

Best of internet