Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, ο κορωνοϊός παίζει να αφήσει μόνιμο βήχα στο Airbnb και τα ενοίκια

Σαν να μην έφταναν οι κρατήσεις που ακυρώνονται, αρκετά καταλύματα επιστρέφουν σε πιο μπανάλ μορφές ενοικίασης


THE NEWSROOM · 14 Απριλίου 2020

Όλοι έχουμε τα προβλήματα μας αυτή την περίοδο, οπότε δεν είναι και φοβερά εντυπωσιακό που η Airbnb έχει τα δικά της. Η διαφορά είναι ότι τα προβλήματά της είναι ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακά: Για την ακρίβεια, είναι εξίσου εντυπωσιακά με τα επιτεύγματά της, αν όχι περισσότερο.

Ο κολοσσός της βραχυχρόνιας μίσθωσης που τόσοι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για εύκολη διαμονή ή καταραστεί για την άνοδο των ενοικίων έχει φάει μία ιστορική για τα δεδομένα του σφαλιάρα λόγω του κορωνοϊού. Οι πτήσεις έχουν πρακτικά διακοπεί, τα σύνορα έχουν κλείσει, ενώ και τα ίδια τα καταλύματα δεν γεννούν και τη μέγιστη σιγουριά για καθαριότητα όταν έχεις να κάνεις με μία πανδημία.

Για να μιλήσουμε με νούμερα, τα κέρδη των οικοδεσποτών από τον Φεβρουάριο σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν πέσει μέχρι και 80% ή 90%, ενώ και τα bookings πέφτουν σαν λονδρέζικη βροχή. Στην Αθήνα, ήδη από τις 17 Μαρτίου οι κρατήσεις είχαν μειωθεί κατά 70%:

Όπως είπε στον Telegraph o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AirDNA (παρέχει Airbnb analytics), Scott Shatford:

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο. Τα ποσοστά ακύρωσης έχουν φτάσει στο ζενίθ.»

Το καλό σενάριο για την Airbnb, η οποία έχει υποσχεθεί κάποιες αποζημιώσεις (ύψους  227 εκατ. ευρώ) στους οικοδεσπότες με τους οποίους συνεργάζεται, θα είναι να πρόκειται απλά για μία κακή χρονιά: Το 2020 θα έχει τα χάλια του, όμως από το 2021 το Airbnb θα τραβήξει ξανά το δρόμο προς τη δόξα.

Αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως, γιατί σε αρκετές χώρες κάμποσα καταλύματα βγαίνουν από αυτό για να μπουν σε λιγότερο βραχυχρόνιες μισθώσεις (κοινώς, αυτές που τόσο είχαν λείψει από πολύ κόσμο). Και φυσικά, κανένας δεν εξασφαλίζει στην Airbnb ότι μετά από όλα αυτά θα ξαναμπούν στην πλατφόρμα.

Μπορεί έτσι να αντιμετωπίσει μία προοπτική μόνιμης μείωσης της δυναμικής του από λίγο έως επικίνδυνα πολύ. Στην Αθήνα πάντως μία τέτοια τάση φαίνεται να συγκρατούνταν μέχρι πριν λίγες μέρες (αν και από τις αρχές Μαρτίου έφυγαν από τις βραχυχρόνιες λίστες κάπου 300 αγγελίες), αν και σε πόλεις όπως στο Δουβλίνο η μη βραχυχρόνια προσφορά εκτοξεύτηκε.

Αν μη τι άλλο, αν όλη αυτή η αναμπουμπούλα «διορθώσει ή σταθεροποιήσει» τις τιμές των ενοικίων τα γνωστά μασονικά facebook groups θα βγάλουν γούστα που δεν έβγαλαν ποτέ στην ιστορία τους.

Πηγές (1, 2, 3)

Best of internet