Quantcast
THE STREAM

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Μανώλης Γλέζος που ανέβηκε εκείνο το βράδυ στην Ακρόπολη

Ο διάσημος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών


THE NEWSROOM · 30 Μαρτίου 2020

Μία από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες μορφές της Αριστεράς, της Κατοχής και της μεταπολεμικής Ελλάδας έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος που μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασε τα ξημερώματα  της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, υπέκυψε λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικία 98 χρονών.

Η ζωή του μετά την Κατοχή και παρά το διάσημο του κατόρθωμα (γιατί τη ζωή τους την έπαιξαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σαν αυτόν) λέει πολλά για το πως κύλησε το πράγμα μετά την απελευθέρωση της Αθήνας και της Ελλάδας: Ο άνθρωπος που κατέβασε τη σημαία των Ναζί, έγινε σκίτσο από τον Πάμπλο Πικάσο και χαρακτηρίστηκε «ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης» από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκολ (που δεν είχε και πολύ μεγάλη σχέση δεν είχε με την αριστερά) συνελήφθη για τις πολιτικές του απόψεις και καταδικάστηκε τρις εις θάνατον.

Τελικά ο Γλέζος απαλλάχτηκε με την γενική αμνηστία του 1971 από τις διώξεις που υπέστη κι αυτός όπως τόσοι άνθρωποι για την πολιτική τους πρακτική και στράτευση, δηλαδή περίπου 30 χρόνια μετά την θρυλική του πράξη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, φτάνοντας μέχρι τη θέση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας «Αυγή» που συνδέθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα το Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μανώλης Γλέζος ασχολήθηκε με κάθε τρόπο με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ),βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν, ενώ στη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, με τον κόσμο να τον βγάζει πρώτο σε ψήφους ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Θα τον θυμούνται όλοι όρθιο, όπως όταν απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβριου του 2017:

(Στέλιος Στεφάνου / IntimeNews)

 

Best of internet