Quantcast
THE STREAM

Επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών σκέφτεται η κυβέρνηση της Τελευταίας Σοβιετίας της Ευρώπης

Οι (τουλάχιστον) προβληματικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού φαίνεται πως ωθούν την κυβέρνηση μακριά από την ελεύθερη αγορά της καρδιάς της


THE NEWSROOM · 12 Μαρτίου 2020

Όλους σταλινομαδούρους πρόκειται να μας κάνει ο εθνομηδενιστής κορωνοϊός (ο οποίος έχει ήδη ακυρώσει τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις) αγαπητές φίλες και φίλοι, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της εφημερίδα Έθνος. Η κυβέρνηση εξετάζει μία σειρά από μέτρα για να αποφύγει την μοίρα της Ιταλίας, και ένα από αυτά είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ώστε να μεταφερθούν σε αυτές οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ με μη λοιμώδη νοσήματα.

Μήπως τελικά αυτό το δημοσίευμα ήταν προφητικό;

Το ζήτημα αυτό πρόκειται να εξεταστεί σε έκτακτη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας με τους εκπρόσωπους των ιδιωτικών κλινικών. Εκεί θα συζητηθεί το πόσες κλινικές θα επιταχθούν και το πως θα αμειφθούν από το κράτος. Είπαμε, δεν θα γίνουμε όντως Σοβιετική Ένωση, αν και μέχρι την επόμενη βδομάδα μπορεί να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει γεωργιανό μουστάκι για να ταιριάζει καλύτερα στο νέο του ρόλο.

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν, τα σχέδια για τα οποία κάνει λόγο το Έθνος της Κυριακής περιλαμβάνουν και την ενεργοποίηση εγκαταλελειμμένων νοσοκομείων. Επίσης, θα αυξηθούν τα κέντρα αναφοράς σε 26 από 13, ενώ αν τα πράγματα σκουρύνουν κι άλλο θα υπάρξουν συγκεκριμένες κλινικές, ή ακόμη και ολόκληρες πτέρυγες νοσοκομείων, οι οποίες θα ασχολούνται μόνο με τον κορωνοϊό. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 49 κρεβάτια σε ένα από τα κτίρια του αχρησιμοποίητου Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα», ενώ το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πτέρυγες έχουν λάβει και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο δε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε νωρίτερα έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να μπουν στο Δημόσιο με διετείς συμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση:

«Κάνουμε έκκληση σε γιατρούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλλουν αίτησης και θα προσληφθούν με 2ετεις συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας.

Αγωνιζόμαστε έχοντας στο πλευρό μας τους γιατρούς, νοσηλευτές και όσους συνεισφέρουν στην ιδιωτική και δημόσια υγεία. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί. Θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας.»

Η εμψυχωτική αυτή παράκληση βέβαια είναι λίγο δύσκολο να λύσει από μόνη της τα τρομερά προβλήματα ελλείψεων και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, το οποίο με ευθύνη κάμποσων τελευταίων κυβερνήσεων δεν έχει ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε τα αναλώσιμα, ούτε το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει επαρκώς σε κανονικές συνθήκες – από τους γιατρούς μέχρι τις καθαρίστριες. Πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Κάπως έτσι πάει η φάση εδώ:

Best of internet