Quantcast
THE STREAM

Χωρίς παρελάσεις φέτος η χώρα λόγω της εθνομηδενιστικής δράσης του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση διέταξε την ματαίωση των φετινών στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για λόγους υγείας


THE NEWSROOM · 11 Μαρτίου 2020

Ακόμη και ένας από τους πιο αειθαλείς θεσμούς του νεοελληνικού πολιτισμού όπως οι παρελάσεις έπεσε θύμα του κορωνοϊού. Η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες κατέληξε στην ακύρωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων της 25ης Μαρτίου. Αντί για παρέλαση, θα γίνει μία απλή, εθνικά ταπεινή κατάθεση στεφανιών από μικρές ομάδες εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπoυργός:

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού “πού είναι το κράτος”. Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.»

To meeting που το αποφάσισε αυτό είχε αρκετά βαριά σύνθεση: Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Το γεγονός δε θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστο:

Από την άλλη, οι οπαδοί των παρελάσεων θα έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία για να στανιάρουν. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε μεν ότι κάποιες ανοικτές δομές της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κλείσουν κι ότι διάφορες τελετές θα είναι πολύ λιτές, όμως ανακοίνωσε επίσης και το εξής:

«Τέλος, η ΔΙΣ επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.»

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρότρυνε τον κόσμο να μην πηγαίνει (ομαδικά τουλάχιστον) στην Εκκλησία, αλλά το έκανε με τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου. Έτσι, για να μην νομίζουν οι άθεοι ότι πέρασε το δικό τους:

«Η αρμόδια επιτροπή, και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση, απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού. Οφείλουν για το καλό το δικό τους αλλά και για το συλλογικό καλό να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μητροπολίτες συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως τους γονείς, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου: “Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αποτελεί έκφραση αγάπης και προς τον Θεό”/»

Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις, έτσι πάνε αυτά.

Best of internet