Quantcast
THE STREAM

«Η προφύλαξη είναι αγάπη, την επιστήμη την έδωσε ο Θεός»: Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής ξεκινά ορθόδοξο αντάρτικο

Σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της καρδιάς μας σχεδιάζει λογικά ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος


THE NEWSROOM · 10 Μαρτίου 2020

Μέχρι και σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατάφερε να προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πρωταγωνιστής του νέου εμφυλίου είναι ο αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος είχε το θράσος να βγει εκτός της επίσημης γραμμής της Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ) εξέδωσε χτες (Δευτέρα 9/3) ανακοίνωση, όπου τονίζονται τα εξής βασικά:

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.»

Όλα πόπα, δηλαδή. Κι επειδή η Εκκλησία αγνοεί τους φόβους, θα συνεχίσει φυσικά να λειτουργεί ασταμάτητη:

«Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος λαός, και ο ευαγής ιερός κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και τη δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.»

Η Αμερική όμως μάλλον σκέφτεται να προδώσει την αλύγιστη Ορθοδοξία μας, με βάση την ανακοίνωση που βγήκε από τo επίσημο site της την Παρασκευή. Χωρίς να περιμένει δηλαδή τις οδηγίες από τα κεντρικά, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος λανσάρει άλλη άποψη: Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει ότι οι προφυλάξεις είναι πράξη αγάπης:

«Συμβουλεύουμε όλους αυτούς που δεν αισθάνονται καλά να απέχουν από τις λειτουργίες μέχρι να πάρουν οριστική διάγνωση στα χέρια τους. Η τήρηση των βασικών βημάτων προφύλαξης όπως συνίσταται από τις υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική αλλά και συνετή. Στην πραγματικότητα είναι μία πράξης αγάπης.»

Ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες καλό είναι να αποφύγουν τις εκκλησίες όσο ο κορωνοϊός είναι στα χάι του:

«Οι κληρικοί αλλά και οι λαϊκοί θα πρέπει είναι απολύτως προσεκτικοί και να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές όπως σχολιαστικό πλύσιμο χεριών και καθαρισμό αντικειμένων και χώρων. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν από το να παρακολουθούν εκκλησιαστικές υπηρεσίες όσο διαρκεί.»

Τέλος, είχε το θράσος να πει ότι η επιστήμη μας δόθηκε από τον Θεό (και μάλιστα για καλό σκοπό), αλλά και ότι υπάρχει περίπτωση οι εκκλησίες να γίνουν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού:

«Η επιστήμη και ο λόγος που μας δόθηκε από το θεό απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από την ασθένεια. Να αποφύγουμε να γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου.»

Το ενδεχόμενο σχίσματος, αλλά και το όλο θεολογικό debate δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το ίντερνετ:

Η προδοσία έρχεται πάντα από αυτούς που αγαπάς

Gepostet von Alex Vagenas am Dienstag, 10. März 2020

Gepostet von Τελευταία Κραυγή Ντίστρο am Dienstag, 10. März 2020

ΚΟΡΟΝΟΪΕ ΠΟΝΑΣ

Gepostet von Αλεκσάντερ Πλατς am Dienstag, 10. März 2020

Γενικά, η φάση στο επιτελικό κράτος της ορθοδοξίας μας είναι κάπως έτσι:

Gepostet von Giannis Malafekas am Sonntag, 8. März 2020

Πλησίασε τέκνον μου

Gepostet von Giorgos Malanos am Samstag, 7. März 2020

Τζακ ποτ

Gepostet von Manolis Karampinis am Freitag, 6. März 2020

Μιλαει η επιστήμη

Gepostet von Giannakis Makris am Freitag, 6. März 2020

ΕΠCEKACON+

Gepostet von Dimitris Kalaroutis am Montag, 9. März 2020

Gepostet von Mitsos Tsountaros am Montag, 9. März 2020

Η αλήθεια είναι ότι μετά την Μακεδονομαχία θα μπορούσαμε να χαζέψουμε και μία Εικονομαχία.

 

Best of internet