Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, πιστοί του θεού Διονύσου έβγαλαν βόλτα τεράστιο κόκκινο πουτσάκι και φέτος

Μία ιδιαίτερα φαλλική αρχαιοελληνική γιορτή έλαβε χώρα στα στενά της Πλάκας


THE NEWSROOM · 24 Φεβρουαρίου 2020

Είναι αναμφίβολα ότι το ανδρικό μόριο, κατά κόσμον πουτσάκι είναι από αρχαιοτάτων χρόνων αγαπητό στη χώρα μας. Η αγάπη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις αναπαραστάσεις πουτσακίων σε αρχαίους αμφορείς και στα γνωστά έθιμα με τις τεράστιες ψωλές τις Απόκριες. Φτάνει μέχρι το Twitter ενός πολύ ξεχωριστού πρώην υπουργού Άμυνας:

Αυτές πάλι είναι οι παγανιστικές δοξασίες της Θεσσαλικής επαρχίας που αναφέρθηκαν:

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τέτοιες γιορτές γίνονται μόνο στον Τύρναβο. Τα τελευταία χρόνια όμως το τοπίο φαίνεται να αλλάζει, με πρωταγωνιστές τους σύγχρονους πιστούς του θεού Διονύσου. Οι πιστοί του θεού του κρασιού δεν γίνονται μόνο φέσι για πάρτη του, αλλά οργανώνουν κάθε χρόνο και τα «Φαλληφορία» προς τιμήν του.

Τα Φαλληφόρια είναι φυσικά μία αρχαιοελληνική γιορτή. Αυτή είναι μία σύντομη περιγραφή της:

«Τα φαλληφόρια ή φαλλαγώγια, αρχαιότερα αναφερόμενα ως φαλλικά, ήταν εορταστική, τελετουργική πομπή προς τιμήν του θεού Διονύσου με οργιαστικό χαρακτήρα, κατά την οποία «περιήγετο (…) φαλλός ως σύμβολον της παραγωγικής δυνάμεως της φύσεως.»»

Η σύγχρονη εκδοχή της γίνεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου και τους δρόμους της Πλάκας: Οι οπαδοί του Διονύσου ξεκινούν με μία ιεροτελεστία γύρω από ένα τεράστιο κόκκινο πουτσάκι και στη συνέχεια το πάνε βόλτα στα στενά τραγουδώντας αρχαιοελληνικούς ύμνους. Το σκηνικό έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 22/2.

Ναι, φαίνεται υπέροχο:

 

Τι να τους πεις, αυτοί είναι κυριολεκτικά στην πούτσα τους.

Best of internet