Quantcast
THE STREAM

Φυλλάδιο Φυσικής με άσκηση «οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν» μοιράστηκε σε σχολεία

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών καταφέρνει μία ακόμη φορά να ξεχωρίσει και μάλιστα για λόγους τελείως άσχετους με τη Φυσική


THE NEWSROOM · 21 Φεβρουαρίου 2020

Μία ιδιαίτερα πρωτοποριακή (για τη δεκαετία του 1920) διδασκαλία της Φυσικήείχαν τη χαρά να δεχτούν πριν λίγες μέρες οι μαθητές σε κάμποσα δημοτικά σχολεία. Το υλικό μοιράστηκε σε φυλλάδιο με την υπογραφή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, η οποία το είχε εκδώσει παλαιότερα.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι περιείχε διάφορα ιδιαίτερα σπαρταριστά παραδείγματα, τα οποία πατάνε πάνω στα πιο κλασικά και διαχρονικά σεξιστικά στερεότυπα της ελληνικής και διεθνούς κουλτούρας. Μπορεί οι περισσότεροι να τα έχουν ξεχάσει, όμως η ΕΕΦ τα θυμάται.

Έτσι έχουμε ένα σημείο που για να κερδίσει την προσοχή των μαθητών, χρησιμοποιεί το κόνσεπτ ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν. Απίστευτο, έτσι;

««Η Μάγδα ανοίγει από μακριά τις πύλες του κάστρου και δίνει διαταγές στους πολεμιστές της να επιτρέψουν την είσοδο στον πολιορκητή!»

το οποίο καταλήγει στο:

«Τελικά το πηνίο δεν ξέρει τι θέλει.»

Σε ένα άλλο σημείο, η αποφόρτιση περιγράφεται με τη χρήση μίας γυναίκας που μεταφέρει τα κακά της vibes στον άντρα της για να αισθανθεί καλύτερα. Έτσι:

«Ο διάλογος συνεχίζεται μέχρι να μαυρίσει κι εκείνος. Όταν χαλάσει λοιπόν κι εκείνος, εκείνη αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα. Όσο πιο χάλια τον κάνει, τόσο λυτρώνεται από την μαυρίλα που κουβαλάει.»

Η συμβουλή προς τους μαθητές είναι η εξής:

«Την άλλη φορά που θα μπλεχτείτε σε αψιμαχίες να γνωρίζετε, πως αν δεν εισπράξετε μέρος της αρνητικής αυτής ενέργειας, η άλλη πλευρά δεν αποφορτίζεται.»

Αυτό ήταν το look του φυλλαδίου:

Μετά τον ενθουσιασμό που εκδηλώθηκε από το κοινό για τις θαυμαστές αυτές ιδέες, ο συγγραφέας του κειμένου Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης έβγαλε ανακοίνωση για να το υπερασπιστεί. Εκεί πρακτικά λέει ότι η φρασεολογία και τα νοήματα που μοιάζουν να έχουν βγει από ανδρικό περιοδικό του 1940 είναι βραβευμένα και βασικά βοηθούν την εκλαΐκευση της επιστήμης της Φυσικής:

«Είμαι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Με την ΕΕΦ έχω επανειλημμένα έρθει σε αντίθεση απόψεων με αφορμή το θέμα «Πέτρου Ζωγράφου». Αυτό δεν οδήγησε την ΕΕΦ στη διαγραφή μου, ούτε και εγώ θέλησα να αποχωρήσω παρά την αντίθετη άποψη μου επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η μη διαγραφή μου, αναδεικνύει την πραγματικά δημοκρατική νοοτροπία με την οποία η ΕΕΦ αντιμετωπίζει τις όποιες πιθανές αντιθέσεις των μελών της.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΦ με ενημέρωσε προσφάτως για την κατακριτική έκφραση εκ μέρους κάποιας κοινωνιολόγου η οποία θεωρεί σεξιστική τη θέση μου απέναντι στο γυναικείο φύλο με αφορμή ένα επεισόδιο από τις «αλληγορίες της Φυσικής»

Ενημερωτικά αναφέρω, ότι οι «Αλληγορίες της Φυσικής» δέχτηκαν εύφημη μνεία από το «Famelab» 2014 όπου παρουσιάστηκαν, υπό την αιγίδα του Βρετανικού συμβουλίου καθώς επίσης εύφημο μνεία κατέκτησαν από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια διδακτικής της ΟΕΦΕ 2014.

Έκτοτε παρουσιάστηκαν σε blogs διεθνούς εμβέλειας, σε διοργανώσεις «Η Φυσική μαγεύει», δημοσιεύτηκαν σε επεισόδια στο περιοδικό της ΕΕΦ «Physics News» καθώς επίσης, επεισόδια παρουσιάστηκαν σε «Famelab» επόμενων ετών 2015 – 2016 – 2017. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη ήταν η εκλαΐκευση της Φυσικής ώστε να επικοινωνηθεί η επιστήμη και στους μη ειδικούς γνώστες.»

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο υπερπλούσιο βιογραφικό της (ή βίο γραφικό της), η ΕΕΦ μέσω του περιοδικού της έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι λάθος (και ότι μπορεί να το αποδείξει κάθε μαθητής λυκείου),

Μια έκπληξη ανέμενε τους αναγνώστες του τελευταίου τεύχους της τρίμηνης έκδοσης της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, Physics News (Δεκέμβριος 2019). Στη σελίδα 60, άρθρο με τίτλο «Το πείραμα του ηλεκτρικού αγωγού» ισχυρίζεται ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι… λανθασμένη. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι φοιτητές των τμημάτων Φυσικής των πανεπιστημίων, οι μαθητές λυκείου κ.λπ., με την εκτέλεση του απλού αυτού πειράματος που κοστίζει ελάχιστα χρήματα, εύκολα μπορούν να αποδείξουν ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι λάθος!»

Οπότε μπορείτε να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι ξέρουν τι παίζει.

 

 

Best of internet